Sárga / Közérzet · 2016.02.25.

EGYETEMEK – Feljelentést tesz az LMP

Európai uniós egyetemi kutatási pénzek ügyében tesz feljelentést az LMP hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt – mondta Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Állítása szerint a Pannon Egyetem is érintett lehet.

Az ellenzéki politikus szerint az egyetemekkel konzorciumban induló cégek „dézsmálják” az európai uniós egyetemi kutatási pénzeket.


Hadházy Ákos a Kaposvári Egyetemet és a Pannon Egyetemet példaként hozva arról beszélt, hogy 2015-ös projektekben indokolatlan, „bizarr” tanulmányokra „elképesztő pénzeket” fizettek ki. Például kutatók kiválasztásának kritériumrendszeréről, vállalati partnerek bevonásáról, illetve minőségbiztosításról vagy alapprojektek tervezéséről készült tanulmányokért egyenként 20 millió forint körüli összeget kaptak a megbízott kft.-k  fejtette ki. Kérdésre válaszolva elmondta: összesen mintegy 200 millió forintos közbeszerzési kiírásról van szó, és ezekben az ügyekben egészen biztosan tesznek feljelentéseket ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

Szintén kérdésre Hadházy Ákos az ügy fő felelősének a pályázatokat kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumát nevezte meg, ezen belül is Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt és Balog Zoltán minisztert.

mti

 


[fbcomments]