Szórakozás · 2021.10.12.

Egy újabb veszprémi mozifilm, A szerenád

Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház művésze rettenetesen izgatott volt A szerenád hétfő esti bemutatója előtt. Élete első nagyjátékfilmjét ekkor láthatta először a közönség.

Máté P. Gábor maga írta a mesét, ami egyaránt szól gyerekeknek és felnőtteknek. A szövege alapján készült színházi előadást 2012-ben láthatta a Veszprémi Petőfi Színház közönsége Palásthy Bea rendezésében.

A szerenád című film forgatása négy évvel ezelőtt kezdődött. Összesen 30 nap alatt megvolt az anyag, ami azután rengeteg utómunkálaton ment keresztül, hogy a látványvilága elnyerje a végső formáját. Az a laikus szemével is megállapítható, hogy rengeteg munka van a több helyszínen játszódó filmben. A számtalan jelenetváltás hatalmas koncentrációt követelt az alkotóktól, később pedig a vágóktól.Máté P. Gábor

Ám nemcsak a látványt illeti dicséret, hanem a szöveget is: humorral, bájjal, szeretettel átitatott, amit minden korosztály élvezhet.

A szerenád a SzeretFilm Stúdióban készült közösségi finanszírozásból. Ez a SzeretFilm sokadik produkciója, és csak ők tudják, mi rejlik az úgynevezett közösségi finanszírozás mögött. Egy-egy ily módon készült film a nagyjátékfilmek bekerülési költségének töredékéből készül. A szerenádban is a stúdió korábbi alkotásaiban résztvevő veszprémi színészek vállaltak szerepet: Módri Györgyi, Buvári Lilla, Trokán Anna, de új szereplőket is láttunk: Szelle Dávidot, Pap Líviát, Szalay Bencét, Főző Dittát, Dér Máriát, Langer Somát vagy Kricsár Kamillt. A film operatőre ezúttal is Ladányi János volt, a zeneszerző Szili Péter. Mindketten sokat tettek hozzá a film hangulatához.

A film szereplői és alkotói

A vetítés előtt a rendező köszönetet mondott a támogatóknak: azoktól kezdve, akik a kenyeret kenték a stábnak addig az emberig, aki egy hajót kölcsönzött a forgatáshoz. Külön köszönetet mondott Veszprém városának, a veszprémi intézményeknek és szülővárosának, Zalaszentgrótnak.

A bemutató közönsége

Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy A szerenád minél több moziba eljut, és sokan megtudják, vajon le lehet-e győzni a kishitűség démonát!

A vezető képen jelenet a filmből. Fotók: SzeretFilm Stúdió és a szerző


[fbcomments]