Közérzet · 2017.03.25.

EGY SZÁZALÉK – Adjuk a rászorulóknak, ne az államnak!

Veszélybe sodorhatja az egyszázalékos felajánlásokat, hogy ettől az évtől a NAV a magánszemélyeknek automatikusan elkészíti az adóbevallást.

Az adóhatóság a munkáltatóktól érkezett adatok alapján mintegy 3,8 millió magánszemélynek készíti el a bevallási tervezetét. Ám ahogy korábban is az adózók döntötték el, kinek ajánlják fel adójuk egy plusz egy százalékát, úgy idén és a továbbiakban is minden adózó maga rendelkezhet ezzel az összeggel. Mivel a NAV által elkészített bevallástervezet május 22-én automatikusan hivatalos bevallásnak minősül, ha az adózó nem jelez vissza, félő, hogy a korábbiaknál is több adózó fog megfeledkezni arról, hogy rendelkezzen adója egy plusz egy százalékáról.


Az adózók fele korábban is megfeledkezett erről a fontos döntésről, így a rászorulók helyett a központi költségvetést „támogatta”.

Ezért emlékeztetjük olvasóinkat arra, hogy a NAV januárban minden adózóhoz eljuttatta az EGYSZA-nyomtatványt ügyfélkapun vagy a postán küldött tájékoztatójában, ám ha mégsem találják a nyomtatványt, innen letölthetik. Arról, hogy kiknek ajánlhatják fel adójuk egy plusz egy százalékát, az adhat.hu és az ado1szazalek.com oldalakon tájékozódhatnak. Erre még ötven napjuk van.

Hazánkban 1997 óta nyilatkozhatnak az adózók az egy százalékok közhasznú célra történő felajánlásáról. A felajánlott összeg fokozatosan növekedett. A rekordértéke közel tízmilliárd forint volt, a gazdasági világválság és az egykulcsos adó bevezetésének hatására azonban jelentősen csökkent. Az utóbbi években ismét növekedésnek indult, és tavaly meghaladta a nyolcmilliárd forintot.


[fbcomments]