Kék / Közérzet · 2015.06.27.

Egy sereg idióta

Az Egyesült Államok legfőbb bírói fóruma kimondta: a házasság az ember legszemélyesebb döntése, s amiatt senkit sem érhet hátrány, ha vele azonos nemű emberrel köti össze az életét. A hír nagyot robbant, a közösségi médiában pedig elképesztő mennyiségű, minősíthetetlenül primitív hozzászólás látott napvilágot.

Értelmes ember be nem kapcsolódik a tolerancia végtelen hiányával és türelmetlenséggel, egymás sértegetésével  járó vitába. Van véleményem, de vitába nem szállok, inkább hivatkozom Umberto Ecóra, a modern európai irodalom nagy mesterére. Az egyik torinói egyetemen tiszteletbeli doktorátusi címének átvételekor néhány gondolatát megosztotta a világhálóról is. Dicsérte a webvilágot, mondván, nagyszerű eszköz ez a kapcsolatok fenntartására, építésére. Aztán mondott mást is, tőle szokatlan stílusban, a szokásostól merően eltérő módon fogalmazott, egyenesen és kereken kimondta:


„Egy sereg idióta jutott szóhoz a net elterjedésével, egy csomó olyan ember, aki korábban egy kocsmában egy pohár bor után mondhatta meg a magáét; ma pedig ugyanolyan lehetőségük van a véleménynyilvánításra, mint egy Nobel-díjasnak.”


[fbcomments]