Közérzet / Kultúra · 2023.01.10.

EGY HÉT SZENTGOTTHÁRDON – Iskola helyett gyermekmegőrző

Be kellett zárni egy iskolát Szentgotthárdon, mert nem volt, aki tanítson. 35 pedagógusból 29 egy hétre polgári engedetlenségbe kezdett. A működésképtelenné vált intézmény holnaptól gyermekmegőrzőként funkcionál. A pedagógus-szakszervezetek január 23-ától szerveznek országos sztrájkot.

Ezerfős tüntetéssel zárult szombaton a Miskolcról indult Tudásmenet a Kölcsey-gimnázium előtt, ahonnan még tavaly szeptember végén elsőként bocsátottak el az iskola hat tanárát. A rendezvényen az érdekvédő vezetők arra kérték a pedagógusokat, a téli szünet végén, az oktatás első napján kockásban tiltakozzanak a közoktatás lehetetlen helyzete miatt. Sok helyütt megtették ezt, a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumtól a debreceni Fazekason át a miskolci Herman-gimnáziumig.

Azért javasolták a 23-át, hogy a központi felvételikre az utolsó napokban a tanárok még segíthessék tanítványaikat. Annak lezajlása, 21. után kezdődjék a sztrájk egészen a hónap utolsó napjáig. Január 31. a szolidaritás napja, tavaly akkor tiltakoztak először összefogva a Parlament előtt a közoktatás szereplői.


A szentgotthárdi Arany János Általános Iskola a múlt héten levélben tudatta a szülőkkel, hogy a közoktatás állapota, a pedagógusok elkeserítően és méltatlanul alacsony bérezése, a szakmai párbeszéd teljes hiánya miatt nem látnak más esélyt a tiltakozásra, mint a polgári engedetlenséget. Akciójuk nem a vezetőség vagy a tankerület ellen irányul. Vállalják az engedetlenségük következményeit, a diákok érdekeit kívánják középpontba helyezni.

A tanári figyelemfelhívások mellett folytatódik a diákok által szervezett tiltakozássorozat is, jövő csütörtökre az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez. Részben a kirúgott tanárok miatt nem maradhatnak csöndben, de a miatt sem, hogy a Nemzeti Alaptanterv rengeteg felesleges tananyagát kell megtanulniuk, ráadásul rájuk omlanak az épületek.

Vezető képünkön: Tanárok kockásban a szentgotthárdi Arany János Iskolában. Fotó forrása: az iskola honlapja


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]