Közérzet · 2022.06.10.

Egy év nyolc hónap börtön gyűlölet-bűncselekményért

2021 júliusában egy férfi szidalmazott és bántalmazott egy az Andrássy úton békésen sétáló leszbikus párt. A példás gyorsasággal lefolytatott eljárásban az elkövetőt 2022 márciusában jogerősen egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság gyűlölet-bűncselekményért, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A két nő egymást átkarolva sétált a budapesti Andrássy úton, amikor egy férfi odakiáltotta nekik: „Mocskos buzik, takarodjatok át a túloldalra!” A pár közelebb érve próbálta őt kikerülni, azonban mikor elhaladtak mellette, az elkövető belökte őket a parkoló autók közé. A férfi trágár, sértő módon tovább szidalmazta a nőket, ameddig be nem ment egy közeli házba.


A gyűlölet-bűncselekmény a feljelentést követően hat hónap alatt eljutott a bírósághoz. A Pesti Központi Kerületi Bíróság – tekintettel arra, hogy egyszerű megítélésűnek tartotta az ügyet – rövid idő alatt, tárgyalás tartása nélkül felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt.

A férfi alig egy hónappal a homofób és transzfób propagandatörvény elfogadása után támadt rá a leszbikus párra. Jogvédő szervezetek már a törvénymódosítás beadásakor figyelmeztettek: ilyen jogszabályok bevezetése az LMBTQI-emberek biztonságát sodorja veszélybe. 2021 júniusa óta jelentősen növekedett a Háttér Társaságnak bejelentett, LMBTQI-személyeket ért bántalmazások és támadások száma. A társadalom egy része ugyanis a kormánypropaganda hatására feljogosítva érzi magát arra, hogy erőszakkal lépjen fel a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó személyek ellen.

Az Európai Alapjogi Ügynökség 2019-es kutatása szerint a magyarországi LMBTQI-emberek 11 százalékát érte erőszakos támadás szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt a kutatást megelőző öt évben. Ez évi több ezer homofób és transzfób támadást jelent, mégis csak néhány esetben indul jogi eljárás.

– Ez a támadás pontosan mutatja azt, hogyan csapódik le az LMBTQI-emberek mindennapjaira a kormány homo- és transzfóbiája – mondta Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. – Üdvözöljük, hogy a hatóságok gyorsan és korrektül jártak el az ügyben. Bízunk abban, hogy az ítélet híre jelentős visszatartó erővel bír. Bár kérdéses, hogy a potenciális elkövetők hány százalékához jut el, hiszen a közmédia mélyen hallgat az ilyen támadásokról és a bírósági eljárásokról. A közelgő Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás előtt talán még fontosabb nyomatékosítani, hogy az LMBTQI-emberekkel szembeni gyűlölet-bűncselekmények nem maradnak büntetlenül.

Ha LMBTQI-személyként Ön is gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett, keresse fel a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatát a jogsegely@hatter.hu email címen, vagy írja meg nekik a történetét a jelentsd-a-homofobiat.hu oldalon!

Háttér Társaság

Képünk illusztráció


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]