EKF · 2022.01.21.

Egy év múlva Európa Kulturális Fővárosa leszünk

Veszprém és a Bakony-Balaton régió viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A megyeszékhely és az ország legnépszerűbb nyaralóövezete egy év múlva, január 21-én és 22-én, a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, A magyar kultúra napjához csatlakozva ünnepli kulturális évadának indulását.

Pezsgő élettel teli megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitása, a kulturális-kreatív ipar új otthona. Ez az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. A program lehetőséget ad arra, hogy Veszprém és a régió új kulturális–kreatív régiója hosszú távon is meghatározó kulturális-szellemi központként működjön, amely sokszínű programjaival, fejlesztéseivel segít a térséget európai kulturális-kreatív színtérré emelni. A program emellett bevonja a helyi alkotókat, művészeket, hogy bemutatkozhassanak Európa és a világ színe előtt, ezzel is segítve a helyi közösségek épülését, valamint a kulturális infrastruktúra fejlődését.

Erre az ünnepre és a teljes kulturális évadra immáron három éve készül Veszprém és a Bakony-Balaton régió.


Az EKF évadok a program több évtizedes hagyományai szerint nagyszabású nyitóünnepséggel és a hozzájuk kapcsolódó eseménysorozattal indulnak. A megnyitók sajátossága, hogy több programelemből épülnek fel. Ünnepélyes nyitó ceremóniából, ahova Európa minden szegletéből érkeznek diplomaták és kulturális szakemberek, látványos show-műsorból, ahol helyi alkotók óriásprodukcióba szerveződve mutatják be az adott város identitását, valamint sok, egymástól független szórakoztató eseményből, ahol mindenki megtalálja a számára érdekes programokat.

– A nyitóesemény minden esetben ékköve az Európa Kulturális Fővárosa programoknak, ezeket az eseményeket nagy nemzetközi médiafigyelem kíséri – mondta Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. – Éppen ezért mi a Magyar Kultúra Napján szeretnénk elindítani évadunkat, hogy ne csak Veszprém és a Bakony-Balaton régió, hanem velünk együtt az egész ország megmutathassa magát ezen a jeles napon.

A veszprémi Európa Kulturális Fővárosa program számtalan kulturális és művészeti eseménnyel és projekttel, közösségépítő programmal, valamint infrastrukturális fejlesztéssel készül 2023-ra, amelyek nagyrészéről már tájékozódhatunk az eseménysorozat weboldalán. A 2023-as év programbejelentésére az EKF-programok hagyományaihoz hűen az évad indulása előtti ősszel kerül sor.

A program szervezői nem tétlenkednek 2022-ben sem, hiszen idén is Veszprémben lesz a Magyar Mozgókép Fesztivál, folytatódnak a Romkoncertek, útjára indul a Holtszezon irodalmi fesztivál, kiteljesedik a KultHáló és Pajta program, és elkezdődik a Balatorium ökoművészeti programsorozat. A VEB2023 EKF program nem csak saját produkciókat hoz létre, hanem együtt dolgozik a már régóta dolgozó helyi eseményszervezőkkel, illetve nyílt pályázat útján számos civil szervezettel, intézménnyel, régiós partnerrel. Így a programmal szoros partnerségben valósul meg 2022-ben a VeszprémFest, Utcazene Fesztivál, Auer Fesztivál, TÁNC Fesztiválja, Veszprémi Régizenei Napok, Klassz a parton rendezvénysorozat és a Kapolcska.

Az Európa Kulturális Fővárosa program sajátossága, hogy egy évben akár több város is viselheti a címet. Így idén Újvidék, a litvániai Kaunas, valamint a luxemburgi Esch lesz Európa Kulturális Fővárosa, míg 2023-ban Temesvár és a görögországi Elefszína lesz Veszprém társa.

Az Európa Kulturális Fővárosa programról

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának legjelentősebb eseménysorozata.

A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye.

Fotó: Kovács Bálint/VEB2023 EKF


1 Response

  1. 2022.01.27.

    […] Korábbi írásunk az EKF-ről itt. […]

[fbcomments]