Életmód · 2021.07.08.

Egészségügyi szűrés Veszprémben és a Balaton-parton

Június 10-én, szombaton Veszprémben indul az Egészségpart elnevezésű egészségügyi szűrő és felvilágosító programsorozat.

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Magyar Nemzeti Bank támogatásával 2021 nyarán Egészségpart elnevezéssel egészségügyi szűrő és felvilágosító programsorozatot indít, amelynek célja a helyi lakosok és a Balaton mellett nyaralók szűrése és egészségesebb életmódra való ösztönzése.

Az Egészségpart hét nyári hétvégén egészségügyi vándortáborként Veszprémbe, Balatonakarattyára, Csopakra, Balatonfüredre, Balatonalmádiba, Gyenesdiásra és Keszthelyre, a legnépszerűbb strandokra látogat el.


A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban kritikusan rossz, ami elsősorban az egészségtelen életmódnak és a káros szenvedélyeknek köszönhető.

A nyári időszakban különös figyelmet kell fordítani az UV sugárzás veszélyeire, ami komoly kockázatot jelent a bőrrák kialakulásában is. Éppen ezért a nyári szabadság alatt a strandokon szeretnék elérhetővé tenni a szűréseket és az egészségtudatosabb életmód legfontosabb ismereteit.

A Veszprém megyei egészségügyi intézmények, valamint szakorvosok és önkéntes orvostanhallgatók bevonásával szűrésekkel, előadássorozatokkal, interaktív, gyakorlati, játékos bemutatókkal szeretnék átadni a szükséges információkat. A program során a Balaton-parton élőket és az ott nyaralókat, illetve gyermekeiket is megszólítják a Teddy Maci kórház segítségével. Ez utóbbi játékosan mutatja be a gyerekeknek a macikon keresztül az emberi test legfontosabb szerveit és érdekességeit, mindezt Teddy doktorok segítségével, akik önkéntes orvostanhallgatók.

A szűrések a betegségek időben történő felismerésére, megelőzésére és az egészséges életmód támogatására irányulnak.

A programsorozat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, a Veszprém megyei egészségügyi intézmények és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával jön létre.

A program előső állomása Veszprém lesz. Június 10-én, szombaton 10 és 16 óra között a Laczkó Dezső Múzeum parkolójában (Erzsébet sétány 1.) várják az érdeklődőket.

További információ a programsorozatról az egeszsegpart.com oldalon olvasható.


[fbcomments]