Közérzet · 2017.11.14.

EGÉSZSÉGÜGY – Szükség van a civilek segítségére

A hála festőjeként elhíresült Lakatos Norbert a kislánya kórházi tartózkodása idején figyelt fel a gyógyító munkához nem méltó kórházi munkakörülményekre, és elhatározta, a saját eszközeivel segít az ott dolgozókon. Az eszközei a két keze, ecsetek és festékek. Ennyi kell az elhatározáson kívül, hogy a hála festője dolgozni tudjon.

Norbert két évvel ezelőtti vállalásából mozgalom nőtte ki magát, amely az ország különböző kórházaiban teljesít jószolgálati tevékenységet. Sorra újítják fel azokat a kórházi osztályokat, és szakrendelő helyiségeket, rendelőket, amelyekbe már nemcsak betegként, hanem gyakran életmentő munkát végző orvosként, egészségügyi szakdolgozóként is szégyen és rossz érzés bejárni, azok elhanyagolt külseje és rossz állapota miatt.


Legutóbbi munkája a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központf fül-orr-gégészeti, neurológiai és gyermek ortopédiai rendelőjét festette át csapatával.

Norbertet sokszor megkérdezik a jószándékú segítségnyújtásról, sőt, meg is kérdőjelezik, miért csinálja.

Az érdeklődésre mindig türelmesen elmondja, hogy azt szeretné, ha tudnák: a betegek nagyon hálásak a gyakorta embert próbáló körülmények között dolgozó, eszköz- és pénzhiánnyal küszködő orvosoknak, ápolóknak és a kórházi szakszemélyzetnek. Azt is tudja, hogy ő és maroknyi csapata nem tud mindenen változtatni, hiszen ahhoz politikai akarat és szakmai összefogás kellene, de úgy véli, a saját tehetségével és lehetőségével mindenki hozzátehet valami apróságot a közjóhoz.

Szükségük van a segítségre, hogy a gyógyítók ne veszítsék el a hitüket a hivatásukban! – mondja Norbert. – És nemcsak az egészségügy területén változtathatunk a hozzáállásunkkal az ott dolgozók közérzetén! A többi közintézményben, például a hivatalokban egy mosollyal, kedves szóval, jól hallható köszönéssel is sokat tehetnek az emberek az ott dolgozók mentális jóllétéért, jó közérzetéért, hiszen azok az emberek értünk dolgoznak, a mi ügyes-bajos problémáinkat, ügyeinket próbálják megoldani.

Norbert sok nehézséggel küzd a magánéletében, de ezeken felülemelkedve folytatja a munkát. Már több kórházi osztályban, rendelőben járt, felmérte, hogyan lehetne azokat a legjobb eredménnyel felújítani a legpraktikusabb, csak a felhasználandó anyagok és eszközök árát tartalmazó költségvetéssel. Azért, hogy megkezdhesse ezeket a munkákat, kéri, hogy a festékboltok, barkácsáruházak támogassák, szponzorálják őt és csapatát a Nézőpontváltó Egyesület online felületein (itt és itt) való hirdetésért cserébe festékkel, ecsettel, mert azzal egy remek kezdeményezést és célt támogatnak.

A civil szervezeten kívül két közismert művész, Gubik Ági színművész és Hajnal János színész az első hívó szóra csatlakoztak a hála festője mozgalomhoz. Elmondták, hogy fontos dolognak tartják az önkéntes segítségnyújtást, ami személyes példamutatás is egyben.

Az optimizmusukat és a lelkesedésüket látva akár még a szkeptikusok is elhiszik, hogy a világ egy jó hely… lehet, főleg, ha közösen teszünk érte.

Köszönjük a fotózási lehetőséget a Semmelweis Egyetem Onkológiai központja igazgatójának, dr. Dank Magdolna professzor asszonynak!

Sári Edina


[fbcomments]