Közérzet · 2019.06.20.

EGÉSZSÉGÜGY – Az erős közfinanszírozás a megoldás

Tévúton jár a magyar egészségpolitika, ha az egészségügy talpra állítását, a népegészségügyi mutatók javítását, a lakosság egészségi állapotának javítását a magánegészségügy további térnyerésétől reméli – állították egybehangzóan az IME egészségügyi szaklap az egészségügyi forrásteremtést napirendre tűző konferenciájának előadói.

A javulást csakis az erős közfinanszírozott egészségügy és a betegterhek ellen anyagi védelmet nyújtó támogatáspolitika hozhatja el – derült ki az előadásokból.


Ha az egészségügyi költségek több mint 15 százalékát – ami a WHO ajánlása szerint még elfogadható mérték – a lakosság saját zsebből fizeti, az már elszegényítheti a háztartásokat, a 30 százalék fölötti arány pedig már katasztrofális elszegényedéshez vezethet. Az összes egészségügyi kiadás mintegy 30 százalékát Magyarországon a betegek közvetlenül saját zsebből fizetik, ez kétszerese a WHO ajánlásának és a veszélyzóna határán van, emellett messze kiemelkedik a visegrádi országok közvetlen magánkiadásainak arányától.

A teljes cikk a napi.hu-n elolvasható.

 






[fbcomments]