Közérzet · 2019.08.09.

ÉDES KEZEK – Az amigurumik varázsereje

A nyár, a szülőkkel eltöltött vakáció minden kisgyerek életében a legszebb, legjobban várt időszakok egyike. Sok gyerek azonban nem tud felhőtlenül örülni a nyár kínálta szabadságnak, mert betegségük ágyhoz kötözi őket. Még rosszabb a helyzet, ha kórházba kényszerül a kisgyermek, mert akkor még a szülői ház biztonsága, az ölelő karok szeretetteli puhasága is elveszni látszik egy ideig.

Ezt a fájó hiányt ismerte fel Rab Tímea és Man Viktória, akik 2018-ban elkezdtek apró, kedves játékállatkákat horgolni, amiket a kórházi higiéniai szabályoknak megfelelően fertőtlenítettek, majd elvittek kórházban fekvő gyermekeknek.


Először csak egy kórházba, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika 3-as számú onkológiai osztályára juttattak belőlük, aminek akkora siker volt a kicsik körében, hogy szerveztek egy csoportot a Facebookon, amely tagjainak száma mára közel háromszázötven fő.

Vittek horgolt állatkákat a Démétér Házba, a Heim Pál gyermekkórház onkológiájára, a Szent László Kórház onkológiájára és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekosztályára. Legutóbb rekordszámú, száznegyvenhat, amiguruminak nevezett, horgolt játékállatkát tudtak adományozni, hogy enyhítsék a család kínzó hiányát.

Tímeáék amigurumi horgoló csoportja önkéntes alapon működik. Akinek éppen van ráérő ideje, készít amigurumikat, amelyek mérete, figurafajtája, darabszáma mindenkinek saját elképzelése, kedve szerint való, majd azokat elküldi postán Tímeának és Viktóriának, akik szakszerűen fertőtlenítve eljuttatják azokat a kórházakba.

Az ötlet szülte igény alapanyag-szükségletének költsége meghaladja Tímeáék csoportjának anyagi lehetőségeit, ezért fonalgyártó- és forgalmazó cégekhez, boltokhoz, webáruházakhoz fordultak fonalfelajánló támogatásért. Így jutottak el a Cser Kiadóhoz, amely éppen az elmúlt hetekben jelentette meg a Horgolt könyvjelzők című, új kézimunkakönyvét. Az Európában közkedvelt könyvjelzőfigurák elkészítésének bemutatásával foglalkozó könyv nagy siker Magyarországon is, ezért a kiadó vezetői – ismerve a kézimunkázásban rejlő rehabilitációs lehetőséget –, a Regionális Egészségügyért Alapítvány művészeti vezetőjével, Tarjányi Melindával közösen felajánlották segítségüket Rab Tímeáéknak.

A Cser Kiadó felajánlotta, hogy aki az ‘EDESKEZEK’ kuponkód megjelölésével bármilyen könyvet vásárol a webáruházából (www.cserkiado.hu), megkapja a szokásos, kiadói 20 százalék kedvezményt, a kiadó pedig annak további 20 százalékának megfelelő összegéért fonalat vásárol a Kacskaringó Fonalboltból a REGEA Alapítvány és a Horgoljunk a beteg gyermekeknek – Amigurumi jótékonysági csoport részére.


[fbcomments]