Életmód · 2021.08.11.

ÉBRESZTŐ – Világvége vagy klímahiszti?

Medrükből augusztusban kilépő folyók Ausztriában, Olasz- és Németországban, hetek óta hatalmas erdőtüzek Szicíliától Görögországon át Törökországig – egyesek szerint közel a világvége, mások szerint tragikus érvek a klímaválság mellett.

A fennállásának 1600 évét ünneplő Velencében eddigi története során ötödik alkalommal fordul elő, hogy a várost a nyár kellős közepén elönti a víz.

Leginkább a gyerekek élvezik az úszkálást a Szent Márk téren, de láthatóan a turisták is élvezik a tapicskolást, és csak kevesen gondolják át ennek okát és következményét. Az éghajlatváltozással kapcsolatos becslések szerint az évszázad végére a tengerszint 50 centiméterrel nő meg Velencében!

Az elmúlt napok történései alapján a környezettudósok szomorúan látják igazolva állításaikat: az európai egyre szélsőségesebb időjárást.

A velencei Szent Márk tér. Reuters/Manuel Silvestri

A vizsgálatok szerint 1979 óta több mint kétszeresére nőtt a hőhullámok gyakorisága világszerte, az ENSZ-nek készített jelentésben pedig azt hangsúlyozzák, ha az átlaghőmérséklet tovább nő, a nedves hőmérséklet rendszeresen emelkedhet 35 Celsius-fok fölé a bolygó több pontján. A felmelegedés hatására Európában jóval gyakrabban fordulnak elő a szélsőséges időjárás okozta áradások.

A hétszáz tudós összeállította jelentést Párizsban a klímakonferencián vitatták meg, majd az ENSZ döntéshozói elé került. Ebben azt állítják: „Az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek azonban nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel.”

A kutatók figyelmeztetése szerint egy 2 Celsius-fokos felmelegedés az iparosodás kora előtti időszakhoz képest, alig 25 év múlva 420 millió embert tesz ki a hőhullám ok és mintegy 80 millió embert az éhezés kockázatának. Az emberi szervezetre is veszélyes a szélsőségesen magas páratartalom. Ha a 100 százalékos páratartalmú nedves hőmérséklet tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését. E tekintetben Ázsia déli és délkeleti részei, a Perzsa-öböl, a Mexikói-öböl és Afrika egyes részei a legveszélyeztetettebbek.

Amennyiben a klímaváltozást továbbra is klímahisztinek minősítik egyes kormányok, míg mások egyszerűen csak kivárnak és nem tartják be az ajánlásokat, ha nem sikerül megvalósítani a párizsi klímaegyezmény célkitűzését – miszerint másfél Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedés mértékét –, annak hatása visszafordíthatatlan lesz az emberekre és az ökológiai rendszerekre egyaránt. És akkor teljesen mindegy, hogy elérkezett-e a világvége vagy csak klímahisztinek minősítjük a történteket, szedhetjük a sátorfánkat és másik bolygóra költözhetünk, hogy aztán azt is tönkretegyük…

Fotók: http://zefirka.net/2018/10/31/veneciya-okazalas-pod-vodoj/

Képek forrása: REUTERS and Getty Images

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!