Sport · 2021.06.30.

EB – Megsemmisült a halálcsoport

Kialakult a labdarúgó-Eb nyolcas mezőnye, miután befejeződött az első kieséses szakasz.

A viadal már az előző körben meglepte a szurkolókat: a sorsolásnál is halálcsoportnak nevezett négyesből – amelyben Magyarország is benne volt – kiesett a címvédő Portugália, a világbajnok Franciaország. Ráadásul a minden végjátékban győzelemre esélyes, a legerősebb bajnoksággal rendelkező németek is elbúcsúztak a további küzdelmektől.

Kialakult a labdarúgó EB nyolcas mezőnye. Voltak hosszabbításban eldőlt összecsapások. A Svájc–Franciaország találkozót például egy kimaradt, ötödik tizenegyes döntötte el. Ebből is látszik, hogy fokozódnak a küzdelmek és az izgalmak. Hiszen a nyolcaddöntőben háromszor is 120 percre volt szükség a továbbjutás kiharcolására, egyszer pedig büntetőrúgásokkal dőlt el, hogy ki léphet egyet előre. A legjobb nyolc mezőnye és a párosítása a legjobb négy közé kerülésért: Svájc–Spanyolország, Belgium–Olaszország, Csehország–Dánia, Ukrajna–Anglia.


A magyar focit rendszeresen kritizálók, a fejlődést állandóan megkérdőjelező drukkerek azonnal ellentámadásba léptek. Úgy vélik, hogy a három nagyágyú azonnali kiesésével nemzeti együttesünk elért teljesítménye, sikerei is elértéktelenedtek. A rosszmájúak csak azt felejtették el, amit Marco Rossi, a magyarok olasz szövetségi kapitánya fogalmazott meg zseniálisan még a rajt előtt, hogy ez a kvartett nem miattunk kapta a halálcsoport minősítést.

Persze nem maradhatott el a kontravélemény sem. Miszerint a mieink annyira meggyötörték a csoportellenfeleinket, hogy azok nem bírták a további párharcokat, ezért estek ki.

Ezekkel szemben inkább azt mondanám, hogy a megkezdett úton járó csapat fejlődése nem csak a megnyert vagy az elvesztett mérkőzések tükrében mérhető. Hanem úgy is, hogy egy nagyon erős, a világ legjobb klubjaiban futballozó riválisokkal szemben 85 percig állták a sarat a mieink. A magyarok szervezetten védekeztek, és szinte minden gólhelyzetüket kihasználták a ritka ellentámadásokból. Két döntetlent is sikerült kiharcolniuk – három gólt is szerezve. Azt játszották, amire jelenleg képesek. És jól csinálták. Ez nem kevés. Apró, alig észlelhető lépéseket tettek előre.

Akik szeretik a magyar futballt, olyan szemüvegen át is nézhették az Anglia–Németország „kiesési” Eb-rangadót (2-0), hogy szeptember elején világbajnoki selejtezőn lép pályára a Rossi-csapat Budapesten. Már most tudjuk, hogy megint nem mi leszünk az esélyesek. Viszont van a nálunk jobbak ellen egy taktikánk, egy ragyogóan begyakorolt fegyelmezett játékunk, amit a nagy küzdők jól alkalmaznak. Időnként a mélységi szűkítés, de leginkább a szélességi tolódás, amely nem engedi hátba támadni a magyar válogatottat. Nagyjából ezt láthatjuk majd szeptember 2-án a Puskás Arénában is.

A magyar szurkolók fantasztikus buzdításával talán azért egy kis kreativitás is lesz már a játékunkban. Van indokunk reménykedni.

Donát Tamás

Pillanatfelvétel a francia–német meccsről. Fotó: Árvai Károly/nemzetisport.hu


[fbcomments]