Közérzet · 2015.12.29.

E-VILÁG – Küszöbön a totális nyilvántartás

A kormány új típusú személyazonosító igazolványok bevezetésével kezdi az új esztendőt. Akinek január elseje után jár le a régi személyi igazolványa, az már az új típusú, chipet tartalmazó e-kártyát kap.

A komplex okmány a személyazonosító és az elektronikus aláíráshoz szükséges adatainkon kívül a társadalombiztosítási, valamint az adóazonosító számunkat is tartalmazza. A törvénytervezet korábbi változata az ujjlenyomatok regisztrálását is tartalmazta, de erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha a polgár hozzájárul az ujjlenyomatának chipbe való integrálásához. Az állam csak az igazolvány kiadásáig tárolhatja az ujjlenyomatot, ezt követően törölni kell a rendszerből. Az e-kártya adataihoz minden állami rendszer hozzáfér, ami adatvédelmi szempontból akár aggályos is lehet. Bevezetése nem érinti a törvénymódosítás előtt kiadott iratok érvényességét, első körben az új igazolványokat a lejártak helyett adják ki ingyenesen.

Januártól ugyanis ingyenes lesz a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállítása, eltörlik a családi állapot megváltozása miatti névváltozás illetékét, az ellopott okmányokat is ingyenesen állítják ki, és díjmentes lesz a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiállítása is. Nem kell továbbá fizetni majd a cégkivonatokért, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokért, térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása vagy az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás is. A jogosítvány megszerzése is illetékmentes lesz, és csökkennek az örökléssel összefüggő tulajdonjog és haszonélvezeti jog költségei is. Jövőre az adóhatósági igazolásokat is ingyenesen adják majd ki, a vállalkozásoknak pedig a számviteli beszámolók közzétételéért nem kell a jövőben igazgatási szolgáltatási díjat fizetniük.


[fbcomments]