Közérzet · 2023.05.31.

Durván csökken a lakásvásárlások száma

Egyre nehezebb lakáshoz jutni Magyarországon. Emiatt is durván csökken a lakásvásárlások száma. Szakértők a fő okokat az Európában is páratlan mértékű inflációban, a gazdasági kilátások bizonytalanságában és a hitelhez jutás szigorú feltételeiben látják – írja a Nyomtass te is!

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint 2022 második felétől kezdve fordulat állt be. Hiába csökkentek a lakásárak, nem kezdett növekedni a vásárlások száma. A lakásárak 2014 óta tartósan emelkedtek. 2022 harmadik negyedévében viszont 1,6 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest, majd a negyedik negyedévben még komolyabb, 3,6 százalékos mérséklődés következett be. A legkisebb visszaesés Budapesten volt, csak 1,1 százalék, míg a skála másik végpontján a községek találhatók 6,6 százalékos lakásárcsökkenéssel.

Idén a lakásvásárlások száma drasztikus mértékben, 43 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ez nemzetközileg is kiemelkedő. A lakáspiacot az energiaárak változása is befolyásolta. Az alacsony energiahatékonyságú épületek érthetően nem voltak túl népszerűek. A lakáshitelezés is tükrözi a fentebb említett folyamatokat. Februárban 68 százalékkal volt alacsonyabb a lakáshitelek kibocsátása, mint egy évvel korábban. A szerződések száma és az átlagos hitelösszeg is csökkent. Az új lakások nagyobb mértékben drágultak, mint a használtak, ezért még nehezebb hozzájuk jutni. Budapesten már csak az otthonteremtési és családtámogatásokat leginkább igénybe venni tudó, háromgyermekes háztartások tudnak túlzott kockázatvállalás nélkül megvásárolni egy új lakást. Az átlagos jövedelmű, gyermek nélküli háztartások számára rendkívüli anyagi kifeszítettséget jelent ilyesmibe belevágni.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

  • Miért engedi ki az embercsempészeket a börtönből a magyar kormány?
  • Fél éve csökkennek a reálkeresetek
  • Zuhan a belföldi turizmus
  • Így teszik tönkre az önkormányzatokat
  • Ezernél több fajta gyógyászati segédeszköz hiányzik
  • Mit kell tudni az ellátottak utazási utalványáról?

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

Fotó: monolitingatlan.hu


[fbcomments]