Közérzet · 2015.11.20.

Drón segíti az eltűntek felkutatását

A Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagjai még a civileket és az új drón átadására meghívott újságírókat is bevonták egy eltűnt és megsérült kutyasétáltató nő felkutatásába a szentkirályszabadjai volt szovjet laktanya területén csütörtökön. Éles riasztást imitáltak.

Az első percekben többen el is hitték, hogy egy valós mentésbe csöppentek. Belülről élhették át, hogyan történik a mentés szervezése, a keresés és a sérült kimentése nehéz terepen.


Az esemény apropóját az adta, hogy a speciális mentőcsapat részére magánszemélyek adományából egy közel egymillió forint értékű speciális drón prototípust adományozott a Mosolyért Egyesület. Ezzel az eszközzel a levegőből körül tudják határolni a mentési területet, ahol egészen kicsi oda nem illő tárgyakat, például egy elhagyott táskát vagy kabátot is megláthatnak. Fedélzeti kamerával is felszerelték, amelynek képe élőben nyomon követhető a földről egy monitor segítségével. A teherbírását úgy tervezték, hogy kisebb eszközöket, például egy mentőkötelet, egy rádiót vagy akár egy üveg vizet el tudjanak vele juttatni a nehezen megközelíthető sérülthöz.

A 12 fős speciális mentőcsapat 10 tagja hivatásos tűzoltó. Összesen hét saját képzésű kutyával dolgoznak, amelyek közül öt terület- és romkereső kutya, kettő pedig speciális nyomkövető. A Veszprém megyei kutató-mentők az ország egész területén riaszthatók, az elmúlt évben több sikeres éles bevetésen vettek részt. Több alkalommal segítették a rendőrség munkáját, pszichiátriai intézetből, otthonokból eltűnt betegek keresésénél. Várpalotán és Zircen is épségben juttattak vissza eltűntet a családjához.

 


[fbcomments]