Közérzet · 2022.05.08.

Drágulás – Mennyibe kerül a külföldi nyaralás?

Bár előszezonban mindig olcsóbb a nyaralás, azonban már a júniusi árakon is látni, hogy idén jobban ki kell nyitni a pénztárcáját annak, aki külföldön töltene el egy-két hetet. Horvátországban például alsó hangon 5–10 százalékos a drágulás, mert többe kerül az energia, az élelem, a munkaerő, egyszóval minden.

Egész Európában legalább 10 százalékos drágulásra számíthatunk idén nyáron, Európán kívül pedig még nagyobbra. Már az előszezonban is emelkednek az árak, de az év második felében jön majd a feketeleves. Akkor az általános drágulási hullámot már a turizmus sem tudja kivédeni, kénytelenek lesznek áthárítani a vendégre. Az utazási irodák szövetsége, az ECTAA gyors felmérése szerint a tagság többsége (66,7 százalék) attól fél, hogy az embereknek idén nem lesz elég pénzük az utazásra, egyharmaduk pedig elsősorban a repülőjegyek jelentős drágulásától tart. Ráadásul az ukrajnai háború elbizonytalanította az utazni vágyókat, lelassult a helyfoglalás.

Idén Törökország a legolcsóbb

A mediterránon már húsvétkor elindult a versenyfutás a vendégért. A horvát jutarnji.hr hírportál szerint idén Törökország lesz a nyerő a török líra devalválódása miatt. A Földközi-tenger partján fekvő Antalyában például júniusban ötcsillagos szállodában az egyhetes, all inclusive ellátás megoldható 660 euróból. Gyerekeknek kétéves korig ingyen van, utána 13 éves korig 280 euró. És ebben benne van a repülőjegy is. Marmarisban négycsillagos szállodában 10 nap kerül hozzávetőleg ugyanennyibe. Az egyiptomi Hurgadában is hasonlóak az árak.


Mindent összevetve a „fapados” nyaralás azért ennél jóval olcsóbb, akár Görögországban, vagy Horvátországban, netalán Albániában. A görögországi kis idegenforgalmi településen, Paraliában például a szerb nova.sr internetes portál összeállítása szerint akár 200 euróból kihozható a tíznapos nyaralás júniusban a buszköltséggel együtt. Utóbbi Magyarországról kicsit többe kerül, mert messzebb vagyunk. A gyerekek tízéves korig pótágyazhatók, így nekik ingyen van a szállás.

Horvátország a legkényelmesebb

Gyors elérhetőség szempontjából a magyaroknak Horvátország a legkényelmesebb autóval és repülővel is. Autóval legfeljebb öt óra az út Veszprémből Zadarba. Repülővel még gyorsabb, csak hát a budapesti repülőtér két órára van tőlünk, és a becsekkolásra is kell időt hagyni. Az egyik fapados légitársaság idén is heti két napon üzemelteti a Budapest–Zadar-járatot. Aki autóval indul, annak érdemes jól feltankolni, mert Magyarországon az árstop miatt jelenleg olcsóbb az üzemanyag, mint a horvátoknál. (Indulás előtt érdemes lesz tájékozódni az éppen aktuális üzemanyagárakról, és ott tankolni, ahol olcsóbb.)

Primošten. Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

Horvátországban május 1-jétől megszűnt minden, beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás. A határátlépésre a koronavírus-járvány előtti feltételek érvényesek. Vagyis ha valaki Magyarországról vagy bármely más uniós tagországból érkezik, csak érvényes személyigazolványra vagy útlevélre van szüksége ahhoz, hogy beléphessen az országba. Ezt a szabadeuropa.hu adja hírül a horvátországi nyaralási tudnivalókról készült összeállításában.

Horvátországban orvosnál, kórházban és a szociális ellátórendszerben kell jelenleg védőmaszkot viselni – mint nálunk.

Már hangolnak az euróra

Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa a Szabad Európának elmondta: töretlen a magyarok érdeklődése Horvátország iránt. Hozzátette: mivel a legtöbb szállás a nyári hónapokban kel el, csak ezután látni majd a valós helyzetet, de úgy tűnik, számukra idén is az Adria lehet az első a nyári úticél kiválasztásakor. Az általános drágulás miatt a horvát szálláshelyeken és az éttermekben is emelkedtek az árak. Az élelmiszerárakat illetően ugyanaz a helyzet, mint Magyarországon – mondta Horváth Mira, aki szerint átlagban öt–tíz százalékos a drágulás. A dél-horvátországi nyaralás célpontja idén már gyorsabban elérhető, ugyanis jelentősen lerövidítheti az utat a pelješaci híd, amit várhatóan nyár elején átadnak a forgalomnak. A bosnyák határátlépést kikerülő híd két órával lerövidíti az utazást Zágrábból Dubrovnikba. A híd használata ingyenes lesz.

Crikvenica. Fotó: hrvaska.net

A magyarok fele magánszállást keres. Annak érdekében, hogy biztos legyen a foglalás, a szakember azt javasolja: vegyék fel a kapcsolatot a vendéglátóval, ennek legyen írásos nyoma, e-mail, sms. Jelezzék a tervezett érkezési időt és az esetleges változásokat, vagy foglaljanak utazási irodán keresztül, amely – ha gond van – gyorsan meg tudja oldani a problémát.

Horvátországban is vannak olcsóbb és drágább helyek. Zadarban, Split környékén 20 euróért is kapható apartman egy főre, egy napra. Dubrovnik és Opatija drágább. Dubrovnikban már júniusban is 50 euró az apartman fejenként és naponta. Opatijában kétcsillagos szállodában júniusban körülbelül 320 euróért nyaralhatunk egy hétig utazási iroda szervezésében. Ebben az egyfős szobaárban benne van a reggeli és a buszköltség is.

Vodice. Fotó: Veszprém Kukac archív

Horvátország arra készül, hogy 2023. január 1-jén bevezeti az eurót, de idén már hangolnak az euróra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzletek polcain, az árucikkeken a kuna mellett már euróban is feltüntetik az árakat, de idén még csak kunával lehet fizetni. Az árfolyamot már 2020 nyarán megállapították, így a jelenlegi állás szerint 7,5345 kuna ér majd egy eurót.

A vezető képen Dubrovnik főutcája, a Stradun. Fotó: Veszprém Kukac archív


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]