Közérzet · 2021.08.11.

Dr. Hajós Péter – Lételeme volt a tanítás

Váratlanul, 74 éves korában elhunyt dr. Hajós Péter, a Pannon Egyetem docense.

Sokféle tudós dolgozik az egyetemeken. Az egyik típus a kutatásnak szenteli életét, mellette letudja a kötelező órákat, de leginkább egyedül vagy kis szakmai körében keresi a világ összefüggéseit, az új technikai elemeket. Egy másik csoport a szervezők társasága, akik kapcsolataik révén együttműködésre késztetnek különböző életkorú, gyakran egymástól távol élő embereket is, hogy konzultációik eredménye a tudományt szolgálhassa. És van a harmadik halmaz, a klasszikusnak számítóké, akik egyetlen alkalmat el nem szalasztanának, minden percet kihasználnak a tanításra.

Ilyen személyiség volt Hajós Péter.


Sokan szerették, tisztelték. Csendes, nyugodt hangon beszélt vegyészmérnöknek készülő diákjaival, akiknek az egyik alaptárgyat, az analitikai kémiát tanította, így aztán szinte minden magyar vegyészmérnök a tanítványa volt. Tárgyának elméletét is mérhetetlen türelemmel magyarázta, de az általa vezetett laborgyakorlatok vitték a pálmát. A műszerek minden elemét bemutatta, azok használatának fontosságát mindenkor hangsúlyozta. Pontosságra, türelemre, kitartásra ösztönözte az ifjakat. Az analitikai elválasztási módszerek, az anyagvizsgálati formák nem látványosak, precíz munkát igényelnek. A figyelem könnyen lankad, de Hajós tanár úr többnyire meglátta, mikor kell a hallgatókat kicsit noszogatni, hogy átlendüljenek a holtponton. Hihetetlen kitartással várta meg, amíg tanítványainál beérnek a tanultak. Vizsgán soha nem azt firtatta, mit nem tudnak, arra volt kíváncsi, látják-e az összefüggéseket, képesek-e az ország jövendő mérnökei az aprólékos szétválasztás után fölépíteni az egészet, összekapcsolni, rendszerré alakítani az elemeket.

Dr. Hajós Péter Bécs, Cambridge, Lausanne, Torino, Washington egyetemein is tanított, elsajátította a legújabb környezetvédelmi eljárások technikáját, hazahozta a legmodernebb laboreszközök leírását. Anno még a rendszerváltás előtt nyugati cégektől műszert is kapott, hogy azokon mérhessenek Veszprémben diákjai.  Az országos diákköri konferenciákon tanítványai szép eredményeket értek el, hasonlóképp azok is, akik doktori disszertációjukat Hajós Péternél írták. Nem véletlen, hogy már 20 éve mestertanár kitüntetésben részesült. E mellett a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésnek is birtokosa volt. A lovag elnevezésre alaposan rászolgált udvarias stílusa miatt, de a hetvenes évek közepén a nemzetközi analitikai kémiai versenyeken még inkább. Vezetésével a veszprémi egyetemisták rendre megnyerték az olimpiát, ezen már nem is csodálkoztak az ellenfelek, de hogy Hajós Péter milyen kedvesen segített csapata ellenfeleinek, ha elakadtak valamiben, azon folyamatosan csodálkoztak. Hajós tanár úr csak mosolygott, tanításra használta az olimpia perceit is.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Hajós Péter vegyészmérnök, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Kémia Intézete Analitikai Kémia Intézeti Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense


[fbcomments]