Közérzet · 2023.01.16.

Dr. Büki András: Ez a rendszer nem maradhat fenn

Nyilvánvaló harag és elkeseredettség táplálta ezt az írást – olvasható dr. Büki András professzor nyílt levelében, amelyet a Szabad Pécs szerkesztőségébe juttatott el. A professzor az egyetemi modellváltást bírálja.

Dr. Büki András a Pécsi Tudományegyetem egykori klinikaigazgató professzora, az Általános Orvoskar Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának korábbi elnöke, jelenleg az Örebroi Egyetem (Svédország) idegsebész professzora. A teljes levél ezen a linken olvasható. Alább részleteket közlünk belőle:

…Szentágothai, Lissák, Grastyán, Flerkó egykori egyetemét, akárcsak több tucat más, jobb sorsra érdemes, nagy múltú intézményünket egy felfoghatatlan konstrukcióba kényszerítve beszántották. Megszüntették az egyetemi autonómiát, a kritikus gondolkodás, a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét, létrehozva a kézi vezérlésű, megfélemlítésen alapuló „modellváltást”…


…Innen, 2000 kilométer távolságból, de a tisztességes, független gondolkodók számára otthon is elképesztő, ami az egykor független magyar egyetemekkel történt, amit hagytunk megtenni. Gondoljunk csak bele, a hűbérúr által életük végéig kinevezett kuratóriumi tagok kézi vezérléssel irányíthatják azt az egyetemet, amit a jelenlegi kuratóriumi elnök még rektorként, mint Európa egyik legrégebbi, legnagyobb múltú egyetemét ünnepeltetett ország-világ előtt!…

…ha a futball (szándékosan nem sportfinanszírozásról beszélek) támogatását a tudományra költöttük volna, akkor a pécsi Rét utcai Idegtudományi tömb vakolata nem szakadna méteres darabokban szanaszét, és nem Karikó Katalintól várnánk most az egyetlen „színmagyar” kortárs Nobel-díjat.

…Nem tehetek mást, arra kérem minden egykori kollégámat, a felsőoktatásban dolgozó oktató-kutatótársakat, hogy próbálják objektíven, saját egzisztenciális korlátjaiktól elvonatkozva, mintegy távoli szemlélőként áttekinteni az alapítványi egyetemek helyzetét! Meggyőződésem, látni fogják, hogy nincs az a fideszes pufidzseki, ami a király pucérságát takarni tudná! Ez a rendszer nem maradhat fenn, vagy magunk temetjük végképp el a jövőnket.

Képünkön a Pécsi Tudományegyetem egyik épülete. Fotó: Szabad Pécs


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]