Közérzet / Egyéb · 2022.04.07.

Dr. Balczár Lajos – Dobától a Lovagkeresztig

Az orvostudomány számos területe közül őt kezdettől a pszichiátria érdekelte. A debreceni egyetemről friss diplomával a zsebében egyenesen az akkor országos hírű dobai szocioterápiás intézetbe vezetett az útja. Ott, a szocioterápiás szemlélet magyarországi meghonosításának élén járó, ám néhány éve bezárt intézményében vált elhivatott szakemberré. Munkája elismeréseként dr. Balczár Lajos főorvos nemrégiben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

Régóta ismerjük egymást, így pontosan tudom, nincs semmi álszerénység abban, amikor azt mondja: az elismerés a vele együtt dolgozó kollektíva megbecsülése is. A veszprémi rendelőintézetben, a pszichiátriai gondozó uniós támogatással kialakított nappali terápiás részlegén beszélgetünk. Büszkén vezet végig a még dobozokkal teli, berendezés alatt álló helyiségeken. Mutatja a Charles River Laboratories Kft. támogatásával megvásárolt IKEA konyhabútort, a tornaszobát, meg a közösségi tereket, ahol varrni, szőni, korongozni is lehet. Van még munka, de az április 11-i nyitásra minden a helyére kerül. Veszprémben és környékén ötszáz körüli a gondozottjaik száma. Olyan emberek és családok életének terhét segítenek cipelni, akiknek a hétköznapjait megszomorítják az elme vagy a lélek betegségei.

Az egyedülálló „veszprémi modell”

A veszprémi pszichiátriai gondozó vezetését 2006-ban vette át. Súlyos erőforráshiánnyal, hátrányos helyzetből indultak. Az új működési rend kialakításakor az önkormányzat részéről tapasztalt kezdeti távolságtartás azóta segítőkész kapcsolattá forrta ki magát. A nehézségek azonban nem tántorították el, a továbblépés érdekében létrehozta a Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítványt. Amit mostanra a munkatársaival közösen megvalósítottak, azt a szakmában „veszprémi modellként” emlegetik egy olyan széles ellátási profil megjelölésére, amelyhez hasonló nem sok akad az országban.


– Ebben a formában ez máshol nem is nagyon működhetne, mert túl sok benne a társadalmi munka – jegyzi meg a főorvos. Nem másokat bírálva, inkább a segítőiknek és a kollégáinak szóló elismerésként.

Eredményeiket a 2020-ban elnyert Ixtab-díj is igazolja. Ezt a lelki egészség világnapján az öngyilkosság-megelőzésben végzett kiemelkedő munkáért ítéli oda minden évben a díjalapító. Öt éven át tartó folyamatos csökkenés után akkor Veszprém megyében volt a legkevesebb öngyilkosság Magyarországon. Az elismerés mindazok munkáját dicséri, akik a pszichiátriai fekvőbeteg-ellátásban, valamint az ifjúsági és felnőtt pszichiátriai gondozásban megyeszerte részt vettek.

A főorvos büszke a két éve elnyert Ixtab-díjra is (a szerző felvétele)

Lakóhelyhez közeli ellátás

– Minden Dobán kezdődött – idézi fel többször is dr. Balczár Lajos azt a szakmai közeget, amelyben felnőtté vált, ahol pszichiáterként szocializálódott.

– Munkánk lényege a bio-pszicho-szociális szemlélet, ami az egyre korszerűbb és itthon is elérhető gyógyszeres terápiák mellett a helyes életmódra, a pszichoedukációra, a szocioterápiára és a szociális szférával való együttműködésre is nagy hangsúlyt fektet. Dobán egy olyan terápiás közösség működött, ahol a betegeink újra embernek érezhették magukat, ahol ők is lehettek valakik, ahol normál emberi kapcsolatokat élhettek meg. A korábbi, szigorúan zárt intézetek után ez óriási előrelépés volt. Most a lakóhelyhez közeli ellátást preferálja a szakma világszerte.

A pszichiátriai gondozó felnőtt szakrendelésein az enyhébb lelki zavarokkal, míg a gondozás keretében a nagy pszichiátriai kórképekkel, vagyis az elmezavart állapotokkal foglalkoznak. A hamarosan megnyíló nappali terápiás részlegen a rehabilitáció lehetőségei bővülnek, kifejezetten a gondozottjaik számára. A cél az, hogy minél inkább leszűkítsék a hospitalizációt, vagyis a kórházi tartózkodás idejét. Az alapellátásban dolgozó háziorvosok visszajelzése biztató: a veszprémi gondozásnak köszönhetően csökkennek az akut beavatkozást igénylő esetszámok. Kiváló eredményként könyvelik el, hogy a depressziósok, szorongásos betegek aktív kórházi felvételének száma tíz év alatt egyharmadára csökkent országosan. Sajnos a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatással volt erre is.

Zárójelben megemlítem neki, hogy megyénkben a krónikus és az aktív pszichiátriai betegek is Sümegre kerülnek. Ezen a téren változás várható, mert ugyanannak az uniós pályázatnak köszönhetően, amelynek keretében a gondozó nappali terápiás részlegét kialakították, a kórházban is sikerült egy korszerű, akut pszichiátriai osztályt létrehozni. A lakóhelyhez közeli ellátás apropóján viszont óhatatlanul felmerül egy másik, sokakat foglalkoztató kérdés.

Nem veszélyesebbek, mint a „normálisak”

– Elterjedt vélemény, hogy a nagy intézmények bezárása miatt az onnan kikerülők állandó veszélyt jelentenek a társadalomra, mert labilisak – vetem fel neki.

– A nem pszichiátriai esetek is labilisak – válaszolja dr. Balczár Lajos. – A bűnelkövetési arány nem nagyobb a pszichiátriai betegek körében, talán csak ijesztőbb. A „normálisak” féltékenységből, bosszúból, javakért, szexuális indíttatásból, gyakran alkohol vagy drog hatása alatt, esetleg puszta indulatból követnek el kriminális tetteket. A pszichiátriai betegeket ezzel szemben téveszmék vagy belső hangok vezérlik. Ennek kockázata a személyre szabott gondozással és terápiával jelentősen csökkenthető, míg a többiek folyamatos, kontrollálatlan közveszélyként élnek közöttünk.

Az új kihívás a post-Covid

– A világban egyre több a feszültség, az egzisztenciális bizonytalanság, a stressz. Ez önöknél hogyan csapódik le?

– A nagy pszichiátriai kórképek előfordulása nem gyakoribb, de például a szerhasználattal összefüggő drogindukált kórképek számában növekedést látunk. A mostani időszak nagy kihívása azonban számunkra is a post-Covid-szindróma. A koronavírus az agyat is megbetegítheti, furcsa tünetmegjelenéseknél erre mindig gondolni kell. A hosszan tartó szociális izoláció mindenkit megviselt, de főként az idősellátásban okozott mentális problémákat. Komoly gond a poszttraumás stressz, ami a Coviddal kórházban kezelt betegeknél, a családtagjaiknál és az ellátószemélyzet körében egyaránt sokaknál megjelenik. Sokkoló adat, hogy a Covid kapcsán közel húsz százalékkal nőtt a befejezett öngyilkosságok száma.

A veszprémi pszichiátriai gondozóban bárki segítséget kérhet. Beutalóra nincs szükség, de előzetesen időpontot kell kérni. A sürgős eseteket haladéktalanul ellátják, mindenki másnak 1-2 hónap az előjegyzési idő. Beszélgetésünk napján Balczár főorvos a szakrendelésen 36, a gondozáson 11 pácienst fogadott és volt néhány kórházi konzíliuma. Két másik rendelésen a kollégái is hasonló számú beteget láttak el. A „veszprémi modell” működik.

Vezető fotónkon: Dr. Balczár Lajos Kásler Miklós minisztertől vette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét (forrás: EMMI)


[fbcomments]