Közérzet / Kultúra · 2022.01.26.

Dokumentumfilmek Veszprémben

A dokumentumfilmek kedvelői Veszprémben láthatják a 8. Budapest International Documentary Festival filmjeit január 27. és 30. között. A fesztivál házigazdája a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara. A vetítések a Cinema Cityben lesznek.

A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjeit mutatja be a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. 2022-ben közel 50 filmet, mintegy 200 vetítésen, több mint egy héten át láthatta a dokumentumfilmek lelkes közönsége Budapesten és 10 nagyvárosban országszerte.

Az idei fesztivál szlogenje: Bátor filmek.


Veszprémben a legizgalmasabb filmek egyikével indul a minifesztivál. A dán Menekülés (Flee) című animációs dokumentumfilm 2021 decemberében elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilm, valamint a legjobb európai animációs játékfilm díját. Olvassák el a filmről a telex.hu-n megjelent kritikát!

Ugyanezt a filmet nevezi Dánia Oscar-díjra is. Továbbá a Flee-t a szakmailag legelismertebb fesztiválok egyike, a Sight and Sound az év 19. legjobb filmjének választotta meg. Emellett Golden Globe-díjra jelölték az animációs filmek mezőnyében a veszprémi fesztivál-indító, Flee című alkotást, amelyet január 27-én, csütörtökön 18 órától láthat a közönség.

A vetítés végén a helyszínen Szabó Eszter beszélget Varga Richárddal, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális menedzserével és dr. Tóth Benedek egyetemi docenssel a filmről.

Veszprémben láthatja a közönség továbbá a A Vörös falak foglyai (Inside the Red Brick Wall) című filmet január 28-án, pénteken 18 órakor.

A film kapcsán Szabó Eszter Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával és dr. habil. Kalmár Zoltán egyetemi docenssel beszélget majd.

A 2022-es BIDF egyik nagy esélyesét, Andrea Arnold alkotását, a Tehén (Cow) című film január 29-én 16 órakor vetítik.

A cannes-i filmfesztiválon bemutatott filmről Csrepka Máté Mészáros Lászlóval, az Escalate együttes frontemberével és Laczkó Boglárkával, a veszprémi Feltöltő Pont vezetőjével beszélgetnek.

A Mádám Anny (Anny) című dokumentumfilmet a közönség január 29-én, szombaton 18.30-kor tekintheti meg.

A Mádám Anny után Szabó Eszter ezúttal dr. habil. András Ferencet, a Pannon Egyetem MFTK Társadalomtudományi Intézetének igazgatóját és dr. Szabó F. Andrea egyetemi docenst, a Tanárképző Központ főigazgatóját kérdezi majd a látottakról.

Horvátország versenyfilmje, a Gólya, bácsi, gólya (The Storkman) című film január 30-án, vasárnap 16 órakor lesz látható a Cinema Cityben.

A vetítés után Csrepka Máté Kilián Lászlóval, a veszprémi Művészetek Háza igazgatóhelyettesével beszélget a filmről.

A Magas mérce (Raise the Bar) című dokumentumfilm január 30-án, vasárnap 18:30-tól lesz látható.

A filmről Csrepka Máté Szokolikné Kalmár Juditot, a Pannon Egyetem sportegyesületének, a VESC női röplabdacsapatának vezetőedzőjét kérdezi majd.

Az eseményre a jegyek a Cinema City honlapján vásárolhatók meg.

A képen egy kocka a Menekülés című animációs dokumentumfilmből


[fbcomments]