Közérzet · 2021.08.05.

Diplomások számában is az európai rangsor végén kullogunk

Továbbra is nagyon alacsony az egyetemet végzett fiatalok aránya Magyarországon, pedig a munkaerőpiacon is előny a felsőfokú végzettség. Csak Olaszországban és Romániában van kevesebb fiatal diplomás, mint nálunk – írja a Nyomtass te is!

Idén néhány ezerrel több hallgatót vettek fel egyetemre, mint egy évvel korábban, most összesen 75,7 ezren jutottak be a felsőoktatásba. Az elsőéves egyetemisták száma még a kettővel ezelőtti Orbán kormány idején, 2011 és 2013 között csökkent drasztikusan, több mint 25 ezer fővel. E súlyos visszaesés óta alig nőtt a felsőoktatásban tanulók száma.

Így továbbra is nagyon távol marad az ország az Európai Unió által megfogalmazott céltól, vagyis attól, hogy 2030-ra a fiatal diplomások aránya elérje a 45 százalékot minden tagországban. Az Európai Statisztikai Hivatal legutóbbi, 2020-ra vonatkozó adatai szerint Magyarországon mindössze 30,7 százalék a 25 és 34 év közötti diplomások aránya, ami a harmadik legrosszabb eredmény az EU-ban, csak Olaszországban és Romániában van kevesebb fiatal diplomás. Az EU-átlag 40,5 százalék, ami folyamatosan növekszik, a magyarországi adatok ellenben 2015 óta folyamatosan csökkennek (ekkor még 32,1 százalék volt a 25–34 éves diplomások aránya), a 2015–2020 közötti visszaesés pedig nálunk volt a legnagyobb mértékű EU-s szinten.


A Nyomtass te is! friss számának további témái:

  • Magyarországon a legnagyobb a hiány a régióban
  • Tízezernél több tanár és tanító hiányzik
  • Már a sztrájk is tilos?
  • Csak Romániában él több szegény, mint nálunk
  • Csaknem egy évvel csökkent a várható élettartam
  • Bizonytalanság a harmadik oltás körül

A nyomtatható aktuális példány innen tölthető le.

Fotó: shutterstock.com


[fbcomments]