Közérzet / Életmód · 2016.02.17.

Dinópark a veszprémi állatkertben

Ha Veszprém, akkor állatkert! A 2020-ig tartó, legnagyobb fejlesztéseket bemutató sorozatunk utolsó előtti részéhez értünk. A város neve szinte eggyé vált a leglátogatottabb helyi turisztikai célponttal, amely az utóbbi években óriási fejlesztések színhelye volt. Csimpánzok, zsiráfok, pingvinek, fókák érkeztek, és számos új attrakció szerzett vidám perceket családok ezreinek.

A beruházások folyamatosak, új fejlesztésekre idén és az elkövetkezendő években is számíthatunk.


Az állatkert évek óta a város legnépszerűbb turisztikai célpontjainak egyike, távozáskor a látogatók sokasága méltatja elismerő szavakkal. S míg a veszprémi vár méltatlanul alulhasznosított, addig az állatkert népszerűsége töretlen, a látogatók száma évről évre rekordot dönt. Persze, amire pénzt költünk, az termel is, nincs ez másként ezzel az intézménnyel sem.

A kiváló adottságú zoo olyan milliárdos fejlesztésekkel bővült az elmúlt években, mint például a Kölyökdzsungel, a Csimpánzvilág, az Afrika-ház, a Vizes élővilág vagy éppen a madárröpde. Ez utóbbi fejlesztés idén különleges díjat is bezsebelt: az alkalmazott építészeti és kivitelezési megoldásokért az institution of Civil engineers (iCe, Nagy-Britannia), a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetségének Tierney Clark-díját érdemelte ki.

A veszprémi állatkert újabb beruházás előtt áll: sikeres pályázat esetén a Gulya-dombon Dinópark létesülhet. Remélhetőleg rövidesen beszámolhatunk a részletekről is, kíváncsian várjuk, vajon a Jurassic Park lényeit vonultatják-e fel, vagy tanösvény jelleggel oktató és szórakoztató bemutató részesei lehetünk? A beruházás a helybéli gyerekek nagy örömére is szolgálhat majd, hiszen az állatkert vendégei nem csupán a városba látogatók, hanem a helyi iskolák állatkerti bérlettel rendelkező gyermekei is.

A Gulya-domb közel 70 hektáros területe korábban a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében volt. Hála a Verga és az állatkert példás együttműködésének, a zoo már korábban jelentős területekhez jutott. Az eddig átadott területek céltudatos és igényes hasznosításának folytatásaként épülhet fel az új attrakció, az „ősállatkert”.

(A városfejlesztésről szóló korábbi írásainkat itt olvashatják: 1., 2., 3., 4., 5. Sorozatunk befejező része a városi tömegközlekedés tervezett változásait mutatja be.)


[fbcomments]