EKF / Tech · 2022.03.21.

DIGITÁLIS TUDÁSKÖZPONT – Minden korosztálynak

Nem létezik ma már olyan szakma, amelyben a digitális hozzáértés ne lenne elvárás – mondta Horváth Ádám digitális oktatási szakértő a digitális tudásközpont ünnepélyes átadásán Veszprémben. Az ötszázmillió forintos beruházás az EKF infrastrukturális fejlesztéseként, az önkormányzat százmilliós hozzájárulásával valósult meg.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Kft. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a tudásközpont kiválóan illeszkedik az EKF céljaihoz és támogatja azok megvalósulását. Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára a Digitális Jólét Program keretében összesen 2,4 milliárd forintos költséggel létesülő tudásközpontok jelentőségét emelte ki, mondván, a digitalizáció ma már mindannyiunk életében jelen van.

Országszerte hat ilyen lesz, a veszprémi a második. Az oktatási és közösségi célokat egyaránt kiszolgáló, többfunkciós terekben a pályaválasztás előtt álló fiataloktól az idősekig bárkinek alkalma nyílik új ismereteket elsajátítani.

digitális tudásközpont, DIGITÁLIS TUDÁSKÖZPONT – Minden korosztálynak
Lego-robotok az egyik munkaasztalon

Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője elismerőleg szólt arról, hogy jelenleg Veszprém az ország leginnovatívabb megyéje. A digitális tudásközpont felavatása nem csak a vége, de a kezdete is valaminek, hiszen a létesítményt fenn kell tartani és megtölteni emberekkel, tartalommal – mondta.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő arra tett ígéretet, hogy az elsőségünket meg fogjuk őrizni, erre az innovációban élen járó Pannon Egyetem mellett az elmúlt időszak több beruházása is garanciát jelent.

Porga Gyula polgármester örömmel jelentette be, hogy a digitális tudásközpont az EKF más fontos beruházásaihoz hasonlóan egy régóta üresen álló épületben nyert elhelyezést. Az egykori húsáruház helyiségei így új, korszerű tartalommal telnek meg. Elnevezésére lakossági szavazáson várták a javaslatokat, ennek eredményeként született meg az átadáson bejelentett név, a lokálpatriotizmusról árulkodó Digitális Húsáruház.

digitális tudásközpont, DIGITÁLIS TUDÁSKÖZPONT – Minden korosztálynak
I-go, az esemény robotkutya sztárja

Horváth Ádám a létesítmény bemutatása közben elmondta, hogy a digitális képzést a Nemzeti alaptanterv a közoktatás keretébe rendeli, ám egymillió-kétszázezer gyerek felkészítésére az iskolák jelentős részében nincsenek meg a feltételek. A veszprémi tudásközpontban több tízmillió forint értékű eszköz segíti a pedagógusok munkáját, fontos lenne, hogy a környék összes iskolása eljusson ide – tette hozzá.

Portálunk kérdésére Molnárné László Andrea, a tudásközpont vezető oktatója elmondta, hogy a látogatókat előzetes regisztráció után tudják fogadni, amire április 15-től nyílik lehetőség ezen a honlapon. Hétköznapokon 8 és 16 óra között lesznek nyitva, emellett hétvégi családi napokat is terveznek. Az elsőt a Gizella-napok idejére szeretnék időzíteni.

Bár nem hangzott el, mi fontosnak tartjuk közvetíteni: a tudásközpont nem szabadon látogatható „játszóház” lesz, hanem egy olyan hely, ahol unokáktól a nagyszülőkig bárki gyarapíthatja a digitális ismereteit, de csak előzetes bejelentkezést követően, szakavatott munkatársak közreműködésével.

Vezető kép: Ünnepélyes kulcsátadás (balról jobbra: Jobbágy László, Porga Gyula, Ovádi Péter, Markovits Alíz, dr. Solymár Károly Balázs). Képek: a szerző


[fbcomments]