Tech · 2022.01.24.

DIGITÁLIS HAGYATÉKUNK – Hogyan haljunk meg a kibertérben (is)

Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után – hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). Digitális hagyatékunk lehet akár kriptopénzben őrzött vagyon is, de ma még jellemzően levelezések, fotók, dokumentumok, személyes adatok. Mi lesz ezekkel, ha már nem leszünk?

A világháló megőriz mindent és mindenkit. A digitális lábnyomaink ott vannak mindenütt. Olyan ez kicsit, mint valami bizarr halhatatlanság. A Big Data and Society újságban megjelent tanulmány szerint ötmilliárd halott felhasználó lesz a Facebookon még az évszázad vége előtt. Egyes becslések szerint a számuk már most is harmincmillió. Gondoskodjunk hát időben arról, hogy ne kapjanak az ismerőseink emlékeztetőt a születésnapunkon, amikor mi már rég odaát vagyunk. És ne törhessék fel a fiókunkat rossz szándékú emberek, hogy majd a nevünkben szélhámoskodjanak. A digitális hagyatékunk sorsával az öröklési jog egyelőre nem foglalkozik, így erről nekünk kell gondoskodni.

Megoldás a Facebookon…

A Facebook lehetőséget biztosít számunkra, hogy még életünkben kijelöljünk egy kapcsolattartó személyt, aki elhalálozásunk esetén törölheti vagy emlékoldallá nyilváníthatja a közösségi profilunkat. Az emlékoldallá nyilvánított profil többé nem küld értesítéseket, nem fejt ki aktív tevékenységet, de lehetőséget ad arra, hogy az ismerősök leróják kegyeletüket és megőrizzék emlékünket – írja tájékoztatójában a MOKK. Minderről a Facebook oldalán itt tudhatunk meg többet.


…és a Google-on

Rengeteg információt, dokumentumot őriz rólunk és tőlünk a Google is. Egyelőre nincs egységes és egyértelmű válasz arra, hogy kit illetnek a közösségi médiaprofilok adatai vagy a felhőbe lementett fájlok. Kié lesz például egy felhőben tárolt írás, amely az évszázad regényét rejti, vagy egy olyan kísérleti eredmény, amely forradalmasítja a rákkutatást? Halálunk esetére, vagy ha a tevékenységünket bármi okból képtelenek vagyunk folytatni, a Google-nál egy inaktív fiókkezelőt nevezhetünk meg. Segítséget itt kapunk hozzá. Digitális hagyatékunk biztonságba helyezéséhez további hasznos információkat olvashatunk itt is.

Mi legyen a kriptotárcámmal?

Ma még talán keveseket érint, de a kriptopénzek terjedésével egyre nagyobb jelentősége lesz annak, hogy a digitális javak nehogy elvesszenek, elérhetetlenné váljanak az örökösök számára. Egy gondosan készített és karbantartott végintézkedés sokat segíthet ebben – mondja dr. Parti Tamás, a MOKK elnökhelyettese. Mivel a kriptopénzről – a bankszámlákkal ellentétben – nincs központi nyilvántartás, kizárólag a tulajdonoson múlik, hogy mások hozzáférnek-e a halála után, sőt, egyáltalán tudomást szereznek-e a „digitális örökségről”. Az örökhagyónak ezért végrendeletben kell kialakítani azokat a szabályokat, amelyeket a kriptoeszközök esetében alkalmazni szeretne. Részletes tervezést igényelhet például, hogy a kriptotárcához tartozó felhasználói kódot és a titkos jelszót az örökösök hogyan kapják meg. Ha ugyanis a hagyaték átadása előtt bárki hozzáfér azokhoz, akkor a tárcát bármikor kiürítheti vagy megváltoztathatja a belépési adatokat. Egy jól átgondolt végrendelet elkészítéséhez érdemes közjegyzői segítséget igénybe venni.

Fotó: dreamstime


[fbcomments]