Szórakozás / Vallás / Kultúra · 2021.01.14.

DIGITÁLIS ÉLMÉNYKÖZPONT – Európa kulturális élvonalába emeli Veszprémet

Szép idők fognak várni a veszprémiekre – idézte Ovádi Péter országgyűlési képviselő a miniszterelnök rádióinterjúban elhangzott szavait azon a sajtótájékoztatón, amelyen Porga Gyula polgármesterrel és Navracsics Tiborral, az EKF 2023 program megvalósításáért felelős kormánybiztossal közösen az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében tervezett infrastrukturális beruházásokról számoltak be.

A polgármester azzal folytatta, jó megtapasztalni, hogy az EKF sikere nem csak a város és a térség, de a kormány érdeke is. Ennek bizonysága a Veszprémnek megítélt 50 milliárd forintos kormányzati támogatás, valamint a nemrég elfogadott „Veszprém-törvény”. Huszonnégy hónap múlva nyitóünnepségre készülünk – jelentette ki Porga Gyula.


Jövő hétfőig három fontos ingatlanügyben (két területvásárlás és egy értékesítés) kell határozni. Az ezeket ismertető előterjesztéseket az önkormányzati képviselők véleményezhetik, de a rendkívüli helyzetben érvényes szabályok szerint a döntéshozatal a polgármester jogköre.

A Balaton Bútorgyár és a volt szikvízparkoló területének megvásárlására a központi keretből nyílik lehetőség. Előbbit két ütemben tervezik rehabilitálni. 2022 végéig a terület rendezésére, a belváros parkolókapacitásának bővítésére, fogadóközpont és ideiglenes rendezvényközpont kialakítására van reális lehetőség, megnyitva a szabad gyalogosközlekedést a buszpályaudvar és a Balaton Plaza között. Az EKF évére a munkálatokat szüneteltetik, majd 2024-től nekiállnak a terület komplex fejlesztésének.

A volt szikvízparkoló területén egy egyedülálló digitális élményközpont létesül, erről Navracsics Tibor beszélt bővebben.

Az egykori piarista gimnázium önkormányzati tulajdonú ingatlanegyüttese értékesítés útján visszakerül a katolikus egyházhoz, az EKF-hez is kapcsolódó rekonstrukciójára az érsekségnek vannak tervei és a kormány által biztosított fedezete.

Ovádi Péter, Porga Gyula és Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón

Ovádi Péter, Porga Gyula és Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón

A kormánybiztos elöljáróban elmondta, hogy óvatosan kell bánni az infrastrukturális beruházásokkal. A korábbi kulturális fővárosok tapasztalatai mutatják, hogy részben a megvalósulás késlekedése, részben a későbbi fenntarthatóság gondokat okozhat. Veszprémben ezért két elemre helyezik a hangsúlyt, az egyik a volt gyermekkórház épületének felújítása és közösségi központtá alakítása, a másik a kulturális és turisztikai attrakcióként egyaránt ígéretes digitális élményközpont. A Kalmár László és Zsuppa Zsolt által tervezett épületben kap majd helyet a Pannon Egyetemmel közösen megálmodott Tartalomfejlesztő Műhely is.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a CODE (Centre of Digital Experinces) Veszprémet Európa kulturális élvonalába fogja emelni. A központ működésében a művészeti program lesz az elsődlegesen meghatározó, amelynek keretében a nagy nemzetközi és a hazai képzőművészek munkáinak élményszerű bemutatására lesz lehetőség az audiovizuális technika legkorszerűbb eszközeivel. A gyermekeknek szánt programjaival ugyanakkor az oktatást, ismeretterjesztést is szolgálni fogja. Kávézó, ajándékbolt, valamint bemutatók, fogadások és rendezvények megtartására alkalmas terek is lesznek majd az élményközpontban.

A sajtótájékoztató végén arról kérdeztük Porga Gyulát, mikor állnak neki a gyermekkórház megújításának és mikor lehet konkrétumokat hallani a hasznosításáról, hol tart a vasútállomás környékének rendbetétele és a volt Dimitrovot miért hirdeti bérleti hasznosításra a város.

A gyermekkórház tervezése és funkciófeltöltése folyamatban van, zajlik a vasútállomással kapcsolatos tervek előkészítése is – válaszolta a polgármester. Ezekről egy későbbi időpontban adnak tájékoztatást, annyit mindenesetre megígért, hogy mindkét projekt lezárul az EKF év kezdetére. A Dimitrov hasznosítására reményeik szerint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ad be olyan pályázatot, amely tartalmilag az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába illeszkedik.

A volt gyermekkórház épülete

A volt gyermekkórház épülete


[fbcomments]