Közérzet · 2023.05.04.

DIÁKTÜNTETÉS – Népszavazás és könnygáz

Diáktüntetés a ballagás hetében: a Belügyminisztériumnál ismét több száz középiskolás követelte az oktatás szabadságát. Bejelentették, hogy oktatási kérdésekről országos népszavazást kezdeményeznek. A kormányfő budai hivatalánál ismét könnygázt vetettek be ellenük.

A múlt heti diáktüntetés után az eső sem tudta megakadályozni az újabb tiltakozásokat. Az állalmalapítóról elnevezett bazilika előtti téren minden felszólaló hangsúlyozta: ők a jövőjükért állnak ki, de a bosszútörvénnyel és könnygázzal találják szembe magukat. Úgy vélik azért, mert a hatalom fél tőlük.

Első pillantásra viccesnek tűnt, hogy a diáktüntetés résztvevői közül többen sí-, vagy búvárszemüveget viseltek, emlékeztetve az április 24-i könnygázos elrettentésre. Csak a demonstráció végén derült ki, hogy ismét szükség volt a védőszemüvegekre. Amikor a miniszterelnök hivatalát védő kordonokat próbálták elbontani, a rendőrök megint szembe fújták őket csakúgy, mint egy hete.


A legújabb tüntetésen hasonló jelszavakat skandáltak Pintér lemondásáról, a szabad országról és szabad oktatásról, de jogilag továbbléptek: hét kérdésből álló népszavazási kérvényt nyújtottak be az Országos Választási Irodához. A hétigenes népszavazásnak elnevezett kezdeményezés kérdései:

  1. Egyetértenek-e a státusztörvény elutasításával?
  2. Egyetértetek-e azzal, hogy boldogabb, gazdagabb, sikeresebb jövője legyen minden magyar gyereknek?
  3. Egyetértenek-e azzal, hogy legyen oktatási minisztérium?
  4. Egyetértenek-e azzal, hogy az állam biztosítson méltó megélhetést?
  5. Egyetértetek-e azzal, hogy a sztrájk alapjog?
  6. Egyetértetek-e azzal, hogy legyen demokrácia?
  7. Egyetértenek-e azzal, hogy Pintér Sándor mondjon le?

Jól látható, hogy a kormány mindenképpen szeretne megállapodni az Európai Unióval a kifizetések megindításáról, ezért már változtatott az új pedagógus-jogállási törvény tervezetén is. Elvetette a pedagógusok röghöz kötését, nem kényszerítené a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen. Ha a pedagógusok a távozásukat bejelentik még közalkalmazotti státuszuk érvényességének idején, akkor az eredeti felállás szerint hagyhatják ott iskolájukat. A kormány lemondott az otthoni számítógépek és a telefonok ellenőrzéséről. A tervezetből kihúzta azt a részt is, ami egyenjogúvá tette volna a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat és a hitoktatókat a tantestület többi, főállású tagjával. A közalkalmazotti jogviszony megszüntetéséből viszont egyelőre nem enged. Kitart a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt mellett. A tervezetből egyértelműen kiderül, hogy a jövőben a pedagógusok és a tantestületek inkább véleményezési joggal rendelkeznek a saját iskolájukat érintő kérdésekben. A végső döntéseket az igazgató és a fenntartó hozza majd. A tanév akár július 15-éig meghosszabbítható.

A diákok elszántsága, kitartása, érzelmi elköteleződése a járókelőket emlékeztette a miniszerelnök csapatának ifjúkori ellenállására – akár a prágai bikaborjak történetére, akár Orbán Viktor frakciójának Kossuth téri kordonbontására.

Fotó: blikk.hu


[fbcomments]