Sport · 2018.04.24.

DIÁKOLIMPIA – Kerékpáros országos elődöntő volt Veszprémben

Közel száz diák küzdött április 21-én a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvény keretén belül a Séd-patak völgyében a kerékpáros Diákolimpia országos elődöntőjében, amit a Veszprémi Kerékpáros Egyesület (Veszprem Cycling Academy) és a Veszprémi Spartacus SE szervezett.

Veszprém megye mellett Vas, Zala, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből érkeztek a két olimpiai szakág, a BMX Cross és a Mountain Bike XCO versenyeire a diákok, akik B-kategóriás, azaz versenyzői engedéllyel nem rendelkező döntőre szerették volna kvalifikálni magukat.


A Veszprem Cycling Academy által jegyzett kerékpáros program jelenleg két iskolában fut nagyobb létszámban, ennek köszönhetően ez a két iskola, a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola és a balatonalmádihoz tartozó Vörösberényi Általános Iskola tanulói voltak a legtöbben a rendezvényen. Ha már ott voltak, le is tették a névjegyüket. A legeredményesebb versenyző a nemesvámosi iskola tanulója, Pandúr Levente volt, aki U13-as korcsoportban mindkét szakágban aranyérmes lett.

A Mountain Bike XCO versenyszámban korcsoportonként folyamatosan indultak a futamok a közel 500 méteres, könnyített körpályán, ahol a legfiatalabbaknak egy, a legidősebbeknek öt kört kellett megtenniük. Az egyesület versenycsapata, a VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team utánpótlás versenyzői vezették fel a futamokat, ahol a szülők és a tanárok sportszerűen szurkolva teremtettek igazi olimpiai hangulatot a résztvevő gyerekeknek.

A délutáni BMX Cross verseny az időmérő futamokkal kezdődött. Minden versenyzőnek kétszer kellett teljesítenie a nagyon szűk, ugratóval és nagyon éles visszafordítókkal nehezített, 50 méteres pályát. Az elért időeredmények alapján kieséses rendszerű, kétfős, rendkívül izgalmas futamok következtek, melyeken több bukás is tarkította a versenyt.

A korcsoportok a szakági versenyszabályzatot követték mindkét szakágban: minden korcsoportban az első hat versenyző jutott az országos döntőbe. A BMX Cross Diákolimpia országos döntő május 19-én lesz Veszprémben, a Mountain Bike XCO Diákolimpia országos döntő pedig június 10-én Tamásiban.

A rövid nevezési határidő ellenére meglepően sokan jelentkeztek. Nem csak a megyéből, hanem Kőszegről és Sopronból is érkeztek diákok.

A kerékpározás élen jár a versenysportban, és a mindennapi életben is a legnépszerűbb szabadidős tevékenység – értékelt Toldi Tamás, a Veszprem Cycling Academy menedzsere, a veszprémi kerékpáros Diákolimpia főszervezője, a Magyar Kerékpáros Szövetség országos Diákolimpia koordinátora. – Rióban 54 érmet lehetett szerezni a négy szakágban, ami kiemelkedően magas szám egy nem súlykorlátos sportágban. Nem lesz mindenkiből olimpikon és nem is mindenkinek ez a célja, de kétségkívül ez egy igazi családi szabadidős sport is, hiszen ritkán hallani olyat, hogy lement egy család, anya, apa, gyerekek a pályára bármilyen labdajátékot játszani együtt, vagy elfutott egy család fagyizni, majd hazafutott, ellenben jó időben tele vannak a bringautak kerékpáros családokkal. Ezért is különösen fontos, hogy a kerékpározást oktassák az iskolákban, mind a technikai alapokat, mind a kerékpáros kultúrát, bár a BMX-et, ami minden kerékpáros sport alapja, már óvodában kellene elkezdeni. A Veszprémi Kerékpáros Egyesület célja, hogy a következő tanévtől iskolai szinten, a tanórák keretében minél több iskolában oktassák a kerékpározást. Ehhez van akkreditált pedagógus-továbbképzés, és már 2013 óta választható tantárgy a kerékpározás. Bátran keressenek minket, a képzést, az eszközöket, a tapasztalatot és szakértelmet mi adjuk, már csak pedagógusok kellenek!


[fbcomments]