Közérzet · 2022.12.01.

Diákok ülősztrájkja, újabb tanári engedetlenség

Az oktatás szereplőinek egy részét felpaprikázta és radikalizálta három gimnázium nyolc tanárának rendkívüli felmentése. Diákok ülősztrájkja, újabb tanári engedetlenség indul csütörtöktől, december 1-jétől. Veszprémben 10 óra 10 perckor 10 percre elnémul minden iskola.

Rendkívüli felmentéssel rúgtak ki nyolc olyan tanárt, akik polgári engedetlenséggel álltak ki sztrájkjoguk csorbításával szemben, további 24 tiltakozó tanárt pedig kirúgással fenyegetett meg a Belügyminisztérium. Az eltávolítottak között vannak érettségi tárgyat oktatók, érettségire felkészítők és végzősöket tanító osztályfőnökök is.

A budapesti Kölcsey Gimnázium öt tanárának felmentése után sem álltak le az iskolák tiltakozói. Különböző formákat választottak az oktatás irányítóinak figyelmeztetésére. Az elmúlt hetekben az ország több részén szülők tízezrei álltak melléjük élőláncot alkotva, fáklyás felvonulást szervezve. Az újabb nyolc tanár rendkívüli felmondása azután történt, hogy a Fidesz közeli elemzők példátlannak minősítették a polgári engedetlenséget, amit a miniszterelnök „erős” embere nem tűrt tovább. Az azonnali felmentést a diákok oktatáshoz való jogaira hivatkozva hirdették ki. A hatalom „ügyesen” megvárta, amíg megtörténik a negyedikes gimnazisták szalagavatója, nehogy még nagyobb legyen a botrány. Az már nem érdekli őket, hogyan oldják meg a középiskolák igazgatói a kiesettek pótlását, ki fogja felkészíteni a hajrában az érettségizőket. A Karinthy Gimnáziumból hat tanár távozik, a kar több mint egytizede.


A hír bejelentésének estéjére az Egységes Diákfront demonstrációt szervezett a Belügyminisztérium épülete elé. A többezres tüntetésen a Tanítanék Mozgalom arca, a Kölcsey Gimnáziumból kirúgott Törley Katalin arra szólította fel Maruzsa Zoltán államtitkárt, Pintér Sándor minisztert és a tankerület vezetőit, hogy mondjanak le. Úgy vélte, alkalmatlanságuk vezetett az oktatási rendszer széteséséhez, amiben a legnagyobb felelősség a miniszterelnököt, Orbán Viktort terheli. Törley szerint következésképp neki is le kell mondania. Ultimátumot fogalmazott meg: amennyiben szombatig, december 4-éig nem helyezik vissza állásukba a nyolc kirúgott tanárt, akkor radikálisabb eszközökkel tiltakoznak. Felszólította a diákokat, hogy szervezkedjenek, a szülők álljanak a tanárok mellé, kollégáitól pedig azt kérte, folytassák a munkabeszüntetést.

A diákszónokok azokból az iskolákból érkeztek, ahonnan eltávolították tanáraikat. Azt kérdezték, mostantól minden nap arra mennek be, hogy valamelyik tanáruk már nem taníthatja őket? Álságos az ő érdekeikre hivatkozva az érettségire való felkészülés időszakában kirúgni a tanárokat. Miután megoldás helyett a hatalom fenyeget, büntet, nem marad más lehetőség, mint az országos általános sztrájk. A diákok úgy vélik, erőre erővel kell válaszolni.

A sors iróniája, hogy ugyanaznap szavazta meg a XVIII. került önkormányzata a Karinthy Gimnázium tantestületének a díszpolgári címét, amikor a tankerület az iskola több tanárát is kirúgta. A pestszentlőrinci önkormányzat korábban tízmillió forintot különített el arra az esetre, ha a kerületi pedagógusokat retorzió érné a tiltakozásuk miatt. Ebből egy-egy millió forinttal támogatják a hat kirúgott tanárt, a többieket pedig a tanári engedetlenség miatt kifizetetlen óráikért kárpótolják.

Veszprémben késő este született a döntés: a Veszprém Közoktatásáért csoport kezdeményezésére ma, csütörtökön 10 óra 10 perckor 10 percre elnémulnak az iskolák.

A képen a tegnap esti, Belügyminisztérium előtti tüntetés résztvevői. Fotó: Alföldi Dániel István


[fbcomments]