Életmód · 2021.11.10.

Diabétesz világnap – Mikor, ha nem most?

Az Egészségügyi Világszervezet által kezdeményezett diabétesz világnap éppen harminc éve hívja fel a figyelmet a XXI. század legnagyobb egészségügyi problémáinak egyikére, a mind többeket érintő cukorbetegségre.

A világnaphoz kapcsolódva a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület 1994 óta szervez kiemelt programokat.

Dr. Vándorfi Győző diabetológus főorvos, a megyei egyesület elnöke és a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezető igazgatója a városi diabétesz klubok képviselőinek társaságában tartott ma sajtótájékoztatót. A megjelenteket Porga Gyula polgármester köszöntötte, hangsúlyozva: fontos, hogy az egészségünkért ne csak akkor tegyünk, amikor baj van, hanem már a baj előtt. Szólt az egyéni felelősségvállalásról – egészséges életmód, szűréseken való megjelenés –, és méltatta az egyesület által életre hívott közösség szerepét, köszönetét fejezve ki a több évtizede tartó munkájukért.

Az idei diabétesz világnap szlogenje: Mikor, ha nem most? Ez az ügy sürgősségére utal. Vándorfi főorvos elmondta, a Magyar Diabetes Társaság felmérése szerint 2016-ban 721 ezer volt a 2-es típusú ismert cukorbetegek száma, és mivel ugyanennyire tehető a még fel nem fedezett esetek száma is, ez 1 millió 442 ezer beteget jelentett öt évvel ezelőtt. A korai diagnózisnak és kezelésnek óriási jelentősége van az ér-, vese- és idegrendszeri szövődmények megelőzésében.

A Nemzetközi Diabetes Szövetség aktivistái idén arra hívják fel a világ döntéshozóinak figyelmét, hogy minden diabéteszesnek szüksége van a megfelelő gyógyszerekre, technológiákra, oktatásra és ellátásra. A főorvos örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt években Magyarországon mindez elérhetővé vált. Talán az oktatás terén lenne még javítanivaló. A gyermekek diabéteszes ellátását komoly pályázati lehetőségek segítik. Az 1-es típusú (inzulinnal kezelt) cukorbetegek számára finanszírozottá vált a korszerű vércukromérő szenzor és az inzulinpumpa is. Pályázati támogatást kapott a Veszprémben 1989-ben alapított, országos terjesztésű Diabetes újság is, amelynek főszerkesztője a kezdetektől dr. Herth Viktória.

Az egyesület a diabétesz világnap apropóján a járványügyi helyzethez igazodva szervezett programokat. 14-én 10 órakor online kerekasztal-beszélgetés lesz látható ezen az oldalon, amelynek témája a terhesség és a diabétesz. Az érdeklődők egy-egy 1-es, 2-es és terhességi cukorbetegséggel szült anyuka élménybeszámolóit hallgathatják meg. A világnaphoz egy minikonferencia is kapcsolódik, amelyen egészségügyi szakemberek osztják meg ismereteiket egymással a stroke megelőzéséről és a mozgásszervi, lelki rehabilitáció egy forradalmian új lehetőségéről.

Fotó: a szerző

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!