Életmód · 2022.11.02.

Diabétesz világnap – Az egészség a legjobb befektetés

A diabétesz világnap 1991 óta minden évben november 14-e, ehhez hazánkban is számos rendezvény kapcsolódik. Veszprémben november 5-én, szombaton 9-től 14 óráig várják a cukorbetegeket és az érdeklődőket az Érseki Hittudományi Főiskola épületében.

Előadások, tanácsadás, ételbemutató, mozgásprogram, kvízjáték értékes nyereményekkel és fájdalmatlan rizikószűrés szerepel a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Vanderlich Egészségközpont által közösen szervezett programban. Délután fél kettőtől a Pannon Várszínház meglepetés műsorával ér véget az esemény.

Az idei diabétesz világnap szlogenje: Ismeretterjesztés a holnap védelmére. Az ismeretek mind szélesebb körű terjesztése azért fontos, mert a cukorbetegségre a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémájaként tekinthetünk. Már 2018-ban 425 millió, többségében 2-es típusú cukorbeteg élt a földön, és további 280 millió ember volt a cukorbetegség előszobájában. A diabéteszt ma már járványként emlegetik. Az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a kevés testmozgás miatt szinte minden család érintett lehet. A 2-es típusú cukorbetegség korai diagnózisával és kezelésével a fenyegető ér-, vese-, idegrendszeri szövődmények megelőzhetők – hívják fel a figyelmet az orvosok és segítőik szerte a világban.


A diabétesz világnap veszprémi rendezvényének üzenetei mindenkihez szólnak:

– Ha ön 2-es típusú cukorbeteg, figyelmeztesse gyermekeit, unokáit, mert náluk nagy a valószínűsége a betegség kifejlődésének. Egészséges életmódra és háromévenként szűrővizsgálatra van szükségük.

– Ha ön gyermekvállalást tervez és vér szerinti rokonai (szülők, nagyszülők, testvérek) 2-es típusú cukorbetegek, és/vagy ön túlsúlyos, jelentős a terhesség alatti cukorbetegség kialakulásának kockázata. Még a fogamzás előtt végeztessen szűrővizsgálatot és tanácskozzon egy diabetológussal!

– Ha ön már terhes, a 24-28 hét között feltétlenül végeztesse el a kétpontos vércukorterhelést!

– A cukorbeteg életmódja = egészséges életmód. Tanácskozzon dietetikussal és gyógytornásszal!

– Ne főzzön külön cukorbeteg családtagjának és külön a családnak! A cukorbeteg étrend = egészséges étrend!

– Ha ön túlsúlyos, helyettesítse a kenyeret, a burgonyát és a rizst zöldségekkel és gyalogoljon intenzíven naponta fél órát!

– Még nem találták fel azt a tablettát, kapszulát, port, teát, csodaétrendet, ami meggyógyítja a cukorbetegségét.

– Ha ön cukorbeteg, ne mulassza el az orvosi viziteket!

– Ha ön a cukorbetegség bármely típusával él, elengedhetetlen az otthoni vércukor-önellenőrzés és az eredmények megbeszélése az orvosával!

– Ha ön cukorbeteg, háromhavonta végeztessen HbA1c vizsgálatot és évente teljes labort!

– Ha ön cukorbeteg, évente vegyen részt szemészeti vizsgálaton (tágított pupilla mellett szemfenékvizsgálaton is)!

– Ha ön cukorbeteg, évente, de panasz esetén haladéktalanul kérje a lábak ereinek és idegeinek vizsgálatát!

– Ha ön cukorbeteg vagy magas a vérnyomása, vérzsírja, netán valamilyen szövődménnyel rendelkezik, ne hagyja ki önkényesen a gyógyszereit! Bármi problémája van, beszélje meg a kezelőorvosával!

– Az egészség a legjobb befektetés!

Fotó: weborvos.hu

Kép forrása: Getty Images/iStockphoto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]