DIABÉTESZ – Veszprémben is világnap

A diabétesz világnapja alkalmából november 8-án 9.30 és 14.30 óra között a Veszprémi Művelődési Központba (volt Hemo) várják mindazokat, akik fontosnak tartják egészségüket.

Huszonegy évvel ezelőtt tartott először világnapi megemlékezést a Veszprém Megyei Diabétesz Egyesület, illetve az Alapítvány a Cukorbetegekért, és azóta minden évben megemlékeznek a diabétesz november 14-i világnapjáról. Két éve a Vanderlich Egészségcentrum is csatlakozott a megmozduláshoz, és közösen szervezik nagyszabású városi programjukat.


Az idei világnap központi témái Veszprémben is az egészséges életmódra, a cukorbetegség kezelésében megjelent újdonságokra és a nem cukorbetegek rizikószűrésére fokuszálnak.

Az inzulint 1922-ben fedezte fel Frederick Banting, akinek munkásságát Charles Best segítette. A világnapot Banting november 14-i születésnapján tartják meg világszerte a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és tagszervezetei. Az első diabétesz-világnapot 1991-ben szervezte meg az IDF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világban.

A cukorbetegség elleni küzdelem világméretű összefogásának eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta azt a határozatot, amely a betegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A diabétesz-világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott világméretű egészségnappá vált. Nem véletlenül: a diabétesz mára népbetegség. A legutóbbi felmérések szerint a világon több mint 370 millió cukorbeteg él, 280 millióan pedig a cukorbetegség „előszobájában” vannak. Becslések szerint 2030-ra a betegségben érintettek száma eléri a félmilliárdot.


[fbcomments]