Közérzet / Életmód · 2016.07.23.

DIABÉTESZ – Növekszik a betegek száma

Személyes okok is közrejátszottak abban, hogy három évvel ezelőtt megnyitotta kapuit Veszprémben a Vanderlich Egészségcentrum – mesélte portálunknak dr. Vándorfi Győző ügyvezető főorvos, akit abból az alkalomból szólaltattunk meg, hogy az általa létrehozott kis intézmény 2014 óta minden évben, így idén is előkelő helyezést ért el az Év magánrendelője címért meghirdetett országos megmérettetésen.

Tavaly csoportpraxis kategóriában elnyerték a zsűri szakmai díját, idén pedig annak ellenére, hogy az indulók létszáma jelentősen megnövekedett, kategóriájukban úgy végeztek a tizenkettedik helyen, hogy csak nagy budapesti fogászati magánklinikák előzték meg őket.

Visszatérve a kezdetekre, Vándorfi főorvos elmondta, hogy tisztában volt vele, 65 éves kora után vezető beosztásban már nem fognak rá a kórházban számítani. Ahhoz nem volt kedve, hogy pár órákra bejárogatva folytassa a munkát, amit diabetológusként hosszú évek során megalapozott, de abbahagyni sem akarta még, hiszen csöppet sem érezte magát öregnek. Elhatározta, hogy a magánszektorban kezd valamit, amit kétségtelenül megkönnyített, hogy voltak már korábbról vállalkozói tapasztalatai.

– Honnan a Vanderlich elnevezés?

– Így hívták a nagypapát. A családi legenda szerint az ősök holland hajósok voltak, akik az Al-Dunán hajóztak és ott is laktak. A nagypapának ügyészségi tisztviselőként föl kellett volna esküdnie Trianon után a román királyra, de ő erre nem volt hajlandó, inkább áttelepült Magyarországra a magyarul nem beszélő szász feleségével meg a három gyerekével, a nevét pedig Vándorfira magyarosította. Édesapám még a mai Románia területén, a Temes folyó partján, a Bánátban született, anyai ágon meg igazi Bocskaiak vagyunk.

– Családregénybe illő történet, de maradva a jelen korban: mi kell ahhoz, hogy egy ilyen magánpraxis sikeres legyen?

– Szakmailag kiváló és a betegekkel jól kommunikáló orvosok, valamint jó marketing. Nem direkt üzleti marketingre gondolok, hanem például a közösségi oldalakon megjelenő felvilágosító, egészségnevelő publikációkra, kapcsolattartásra. Jelenleg tizenkilenc orvosi szakterületen tudjuk fogadni a hozzánk fordulókat, de nemsokára infektológiával is bővülünk.

– Az országban működő magánpraxisok korrekt módon közölt díjszabás ellenében látják el a betegeket, vagyis itt mindenért fizetni kell. Mégis egyre többen választják ezt az utat…

– A magánszektor forgalmát az állami egészségügyi ellátórendszer fogyatékosságai generálják, amelyekért elsősorban az alulfinanszírozottság és az orvosok, szakápolók hiánya okolható. Ezzel szemben a privát szféra rövid előjegyzési időt, minimális várakozást, magas szakmaiságot és a betegek iránti személyes figyelmet képes biztosítani. Mi itt mindenről számlát adunk, nincs hálapénzezés, ami a betegnek és az orvosnak is kellemetlen.

– A szűkebb szakmájára fordítva a szót, mi az oka, hogy a cukorbetegek száma évtizedek óta megállíthatatlanul növekszik? A diabétesz minden tizedik magyart érint, a WHO becslése szerint pedig 2030-ra kétszer annyi cukorbeteg él majd a világon, mint az ezredforduló idején.

– Fontos tisztázni, hogy ez a robbanásszerű növekedés a cukorbetegségek 90 százalékát kitevő 2-es típusú diabéteszre vonatkozik, és egyértelműen a helytelen életmódhoz köthető. Sajnos kutatások igazolják, hogy a folyamat idővel „átmegy genetikába”, vagyis a szerzett betegség az utódokban örökletesen folytatódhat. A mai gyerekek jó része mozgás nélkül nő fel, ezért van, hogy a régen öregkorinak tekintett 2-es típusú diabétesz ma már egyre fiatalabb korban jelentkezik. Kellene egy nagy állami marketing az egészségtudatosság népszerűsítésére, ahogy erre finn és amerikai példákat is ismerünk.

A cukorbeteg futsalválogatott, a hátsó sor közepén Hevesi Tamás szövetségi kapitány

A cukorbeteg futsalválogatott, a hátsó sor közepén Hevesi Tamás szövetségi kapitány

– Nemrég Veszprém adott otthont a magyar cukorbeteg futsalválogatott edzőtáborozásának. A Hevesi Tamás szövetségi kapitány által vezetett csapat a július 2431. között Szarajevóban zajló cukorbeteg futsal Európa-bajnokságon lép pályára. Három éve arany-, tavalyelőtt és tavaly pedig ezüstéremmel szereztek dicsőséget Magyarországnak. Az inkább énekesként ismert Hevesi Tamás maga is cukorbeteg. Az ő példájukból erőt meríthetnek a betegtársak is?

– Feltétlenül! A 2012-ben indult Európa-bajnokságnak egyik fontos célkitűzése felhívni a figyelmet arra, hogy megfelelő terápiával, gyakori vércukorméréssel és aktív testmozgással cukorbetegen is lehet teljes életet élni.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!