Életmód · 2018.06.11.

DIABÉTESZ HÉT – A rendszeres mozgás az egészség forrása

A mozgásszegény életmód számtalan egészségügyi problémát okozhat, vagy már meglévő gondokat erősíthet fel. A rendszeres testmozgást ezért mindenkinek ajánlott beépíteni a mindennapokba úgy, hogy az megfeleljen az adott betegség adta lehetőségeknek.

A ma kezdődött Nemzetközi Diabétesz Hét alkalmából elsősorban a cukorbetegséggel kapcsolatos életmódtanácsokkal és testmozgás lehetőségekkel foglalkozunk.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan anyagcsere betegség, amely során a szervezetben nem termelődik az inzulin nevű hormon (1-es típusú cukorbetegség), amely segíti a sejteket a vérben lévő glükóz felvételében, így szabályozva a vércukorszintet. Inzulin hiányában ez nem tud megtörténni, így megemelkedik a vércukor szintje. A 2-es típusú cukorbetegségben inzulinrezisztenciáról beszélünk, a szervezetben jelen lévő inzulin ugyanis nem tudja megfelelően befolyásolni a vércukor szintjét (IR=inzulinrezisztencia). Ahhoz, hogy a sejtek mégis fel tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie. Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, kimerül, és ekkor alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség. Hazánkban a lakosság mintegy 10 százaléka cukorbeteg. Közülük a diagnosztizált esetek 10 százalékában 1-es típusú, míg 90 százalékában 2-es típusú diabétesz jelentkezik.

A fent leírtak miatt fontos rendszeresen elmenni szűrővizsgálatra, ahol gyanú esetén – a szervezet ugyanis nem jelez a cukorbetegséget megelőző fázisban egyértelmű tünetekkel – nem csak a vércukorszintet érdemes megméretni, hanem ezzel egyidejűleg az inzulinszintet is, amelyből látható, hogy valószínűsíthető-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

Sajnos, a mai ember életmódja és táplálkozási szokásai miatt egyre fiatalabb korban alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, amely pedig megelőzhető lenne.

Életmódváltás és testmozgás? De hogyan?

A prevenció kulcsfontosságú, hiszen amennyiben még a cukorbetegség előszobájában vagyunk (IR), életmódváltással, a táplálkozási szokások megváltoztatásával, a rendszeres testmozgás beiktatásával a betegség nagy eséllyel elkerülhető.

A diétát érdemes dietetikus segítségével összeállítani, de alapvetésként elmondható, hogy a fehér liszttel készült ételeket, a finomított szénhidrátokat, édességeket mindenképpen mellőzni kell. Fontos több magas rosttartalmú ételt, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Érdemes az étkezés rendszerességére is odafigyelni, inkább többször és kevesebbet enni.

Fontos, hogy a testsúly a magassághoz képest normál tartományban legyen, amelyet nem csak a táplálkozási szokások megváltoztatásával lehet elérni, hanem az életmódszerű, rendszeres testmozgással is. A hangsúly a rendszerességen van, ugyanis testmozgás közben az inzulinreceptorok érzékenység jelentősen megnő – azaz jobban tudják a vércukor szintjét szabályozni –, azonban ez a hatás csak 1–2 napig tart, így újabb testmozgásra van szükség a folyamatos jó hatás elérése érdekében.

Sokféle mozgás hasznos lehet, akár napi fél órában, de a rendszeres intenzív sétának is megvan a prevenciós hatása. A túrázás, biciklizés, tornázás, lépcsőzés vagy akár a táncolás is hasonló hatással van a szervezetünkre, több szempontból is: erősödik az immunrendszer, javul a vérkeringés és a szívműködés, kiegyensúlyozottabb, aktívabb és kevésbé fáradékony az, aki rendszeresen mozog. Ha átgondoljuk, hogy a hétköznapok során milyen alkalmakkor iktathatunk be egy kis testmozgást, máris tettünk valamit az egészségünk érdekében: lift helyett használjuk a lépcsőt, induljunk korábban az úticélhoz és gyalogoljunk egy-két megállót. Ez a hozzáállás nem kizárólag a cukorbetegség megelőzésében segíthet!

A szövődmények megelőzéséért

Azoknak, akik már cukorbetegségben szenvednek, különösen fontos odafigyelniük a testmozgásra és a táplálkozásra – amelyeknek a vércukorszint egyensúlyban tartásában van nagy szerepük – a betegség szövődményeinek lehetséges megelőzéséért. A hosszú távon, fokozatosan kialakuló szövődmények közül a szív- és érrendszeri szövődmények kockázata (szívinfarktus, magas vérnyomás, stroke) a legfenyegetőbb, ugyanis a cukorbetegek fele ezen szövődmények következtében veszíti el életét. A cukorbetegeknek érdemes az orvosuk részletes tanácsát kérni abban, hogy milyen mozgást, milyen intenzitás javasolt és hogy az adott mozgást megelőzően és követően mire kell figyelni a táplálkozással kapcsolatban.

Forrás: Action Heller Consulting

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!