Életmód · 2020.11.12.

DIABETES VILÁGNAP – Sok család érintett lehet

November 14-án, szombaton 10 órakor a járványra való tekintettel online adásban jelentkeznek a szervezők köszöntőkkel, előadásokkal a diabetes világnap alkalmából.

A XXI. század legnagyobb egészségügyi problémáinak egyike a cukorbetegség. Ma járványként tekintenek rá. 2018-ban 425 millió cukorbeteg élt a földön, többségük 2-es típusú cukorbeteg.


Közülük minden második még nem diagnosztizált, rajtuk kívül 280 millió ember él a cukorbetegség előszobájában. A 2-es típusú cukorbetegség korai diagnózisával és kezelésével a fenyegető ér-, vese-, idegrendszeri szövődményei megelőzhetők.

Szinte minden család érintett lehet az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, kevés testmozgás miatt. Mindenki aggódik, de mindenki tehet a cukorbetegség megelőzéséért!

Veszprémben a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért 1994 óta minden évben szervez diabetes világnapot, 2013 óta a Vanderlich Egészségcentrummal közösen.

November 14-án, szombaton 10 órakor a járványra való tekintettel online adásban jelentkeznek a szervezők köszöntőkkel, előadásokkal. Az előadások később is megtekinthetők lesznek.

Program:

Bevezető: dr. Vándorfi Győző

Köszöntők: Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester

Előadások:

Hasznos tanácsok a Covid-19 fertőzés megelőzésére: dr. Bujdosó László osztályvezető főorvos, Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém

Mit tehet egy cukorbeteg saját magáért?: dr. Vándorfi Győző igazgató főorvos, Vanderlich Egészségcentrum

Szív-érrendszeri betegségek kockázata és cukorbetegség: dr. Schmid Anita belgyógyász szakorvos, Vanderlich Egészségcentrum

Önellenőrzés diabéteszben, a szakdolgozó szerepe a gondozásban: Stáhlné Tausz Katalin vezetőasszisztens, Vanderlich Egészségcentrum

Terhességi cukorbetegség: Siklósiné Gyopáros Adrienn védőnő

Aktualitások az elhízás megítélésében és kezelésében: dr. Havasi Anett orvosigazgató, Vanderlich Egészségcentrum

A világnapi program fő üzenetei egy-egy mondatban (minden előadótól) – moderátor: dr. Vándorfi Győző

A veszprémi világnapi rendezvény üzenetei:

Ha ön 2-es típusú cukorbeteg, figyelmeztesse gyermekeit, unokáit, náluk nagy a valószínűsége a betegség kifejlődésének. Egészséges életmódra és 3 évenként szűrővizsgálatra van szükségük!

Ha ön gyermekvállalást tervez, és vér szerinti rokonai (szülők, nagyszülők, testvérek) 2-es típusú cukorbetegek, és/vagy ön is túlsúlyos, jelentős rizikóval rendelkezik a terhesség alatt cukorbetegség kifejlődésére. Még a fogamzás előtt végeztessen szűrővizsgálatot, és tanácskozzon egy diabetológussal!

Ha ön már terhes, feltétlenül végeztesse el a 24. és a 28. hét között a kétpontos vércukorterhelést!

A cukorbeteg életmódja = egészséges életmód. Tanácskozzon dietetikussal és gyógytornásszal!

Ne főzzön külön cukorbeteg családtagjának és külön a családnak! A cukorbeteg étrend = egészséges étrend

Ha ön túlsúlyos, helyettesítse a kenyeret, a burgonyát és a rizst zöldségekkel, és gyalogoljon intenzíven naponta fél órát!

Még nem találták fel azt a tablettát, kapszulát, port, teát, csoda étrendet stb., ami meggyógyítja a cukorbetegségét.

Ha ön cukorbeteg, ne mulassza el az orvosi viziteket!

Ha ön cukorbetegség bármely típusával együtt él, az otthoni vércukor önellenőrzés, az eredmények megbeszélése orvosával feltétlenül szükséges.

Ha ön cukorbeteg, 3 havonta HbA1c vizsgálat (évente teljes labor) elengedhetetlen.

Ha ön cukorbeteg, évente szükséges a szemészeti vizsgálata (tágított pupilla mellett szemfenék vizsgálat is)

Ha ön cukorbeteg, évente, vagy panasz esetén lába ereinek és idegeinek vizsgálata nagyon fontos.

Ha ön cukorbeteg, vagy magas a vérnyomása, vérzsírja, netán valamilyen szövődménnyel rendelkezik, ne hagyja ki gyógyszereit! Bármi problémája van, beszélje meg kezelőorvosával!


[fbcomments]