Életmód · 2022.03.25.

Diabetes hétvége – Új lehetőségek

Áttörés a cukorbetegség kezelésében címmel ma kezdődött Tihanyban a 25., jubileumi Dunántúli Diabetes Hétvége és Nővér Akadémia, amelyen az ország egész területéről 654 egészségügyi szakember, a cukorbetegséggel kapcsolatba kerülő különböző szakterületek szakorvosai, szakápolók, dietetikusok, védőnők és gyógyszerészek vesznek részt.

A szakmai hétvégét első alkalommal Veszprémben hirdette meg a jelenlegi főszervező, dr. Vándorfi Győző, aki évtizedekig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház vezető főorvosa volt. Jelenleg a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezető igazgatója. Harminchat lelkes, cukorbetegekkel foglalkozó belgyógyász akkor alapította meg a magyar gyakorlati diabetológia hagyományait továbbvivő, mostanra a legkeresettebb fórumainak egyikét.

Szimpatikus az idei diabetes hétvége hitvallása: megismerni egymás eredményeit, problémáit, és közösen dolgozni azon, hogy ki-ki „újratermelve” magában az orvost és az ápolót, minél tovább a betegei üdvére lehessen. Ehhez el kell kerülniük a megosztottságot és az egymásra mutogatást, az alulinformáltságból és a párbeszéd hiányából eredő félreértéseket, valamint az idejétmúlt szakmai hirearchia konzerválódását.


A szakmai találkozó témái a cukorbetegeket és a potenciális cukorbetegeket (amiről az illető még nem tud, de kiszűrhető) egyaránt érintik. Ma Magyarországon közel 800 ezer cukorbeteg szed valamilyen gyógyszert a betegségére, és további 200 ezren lehetnek, akik gyógyszeres kezelésre még nem szorulnak. Szűrővizsgálati adatok és becslések szerint további 500 ezerre tehető azoknak a száma, akik még nem tudják, hogy cukorbetegek, vagy a diabétesz „előszobájában” vannak. A diabéteszesek 90 százaléka a 2-es típusba tartozik. Ez fokozott kockázati tényezőt jelent a szív-érrendszeri, a vese- és a daganatos betegségek tekintetében. Esetükben nagyon fontos a mielőbbi diagnózis, amelyhez a korszerű szűrési eljárások ma már mindenki számára elérhetők. A veszélyeztetettségét bárki leellenőrizheti, ha kitölti a Vanderlich Egészségcentrum rizikószűrési tesztjét. A baj helyes életmóddal és fogyással többségében megelőzhető, ezt két új gyógyszercsalád is segíti.

A cukorbetegeknek körülbelül a 10 százaléka 1-es típusú. Ők azonnal és életük végéig inzulinra szorulnak. Friss adatok szerint az elhízás ebben a típusban is kóroki szerepet játszik. Az egészségtelen életmód, a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány már gyermekkorban komoly probléma. Ennek felismerése és megváltoztatása elengedhetetlen a többnyire gyermek- és serdülőkorban megjelenő 1-es típusú cukorbetegség megelőzésében. A kialakult betegséggel való együttélést digitális vércukormérő készülékek, internet alapú vércukornaplózás és folyamatos vércukor monitorozás (glukóz szenzor) teszik könnyebbé. Utóbbinak már magyar fejlesztője és gyártója is van. Készüléküket a diabetes hétvége szakmai közönsége előtt mutatják be először.


[fbcomments]