Kultúra / Életmód · 2019.10.03.

DESIGN HÉT – Óriásbútorok, prezentációk, műhelylátogatások, kiállítások

Veszprém tavaly csatlakozott az ország legnagyobb design eseményéhez. Akkor a 12 fal kiállítással tűnt ki az országos programdömpingből, idén pedig óriási kreatív utcabútorokkal, Pecha Kucha előadással és kiállításmegnyitókkal, üzemlátogatásokkal várják a nagyérdeműt az ország minden pontjáról.

Az idei programokat is úgy válogattuk, hogy mind a kreatív iparban dolgozók, mind a műkedvelők és a véletlen arra tévedők is örömüket leljék benne – nyilatkozta Muraközy Péter, a veszprémi Design Hét szervezője.


A legérdekesebb projektek egyike az öt feltörekvő nemzetközi építészstúdiót Veszprémbe invitáló kreatív utcabútor projekt, Az arc, a medence, két torony és egy rom című kiállítás. A brit, görög, olasz, spanyol és magyar építészcsapat óriási és játékos bútorok segítségével kísérletet tesz a modern lakótelepek építészeti hiányosságainak kiegészítésére és annak bebizonyítására, hogy a Haszkovón is lehetnek színesek a hétköznapok. A bútorok két hétig lesznek megtekinthetőek a lakótelepen, majd az ott élők szavazással dönthetik el, hogy mely bútorokat szeretnék „megtartani” és melyeket ajándékoznák oda Veszprém más városrészeinek. A kiállítást október 11-én nyitják meg az Agóra előtti téren.

Az idei Design Hét kétségtelenül legpörgősebb programja az első veszprémi Pecha Kucha (ejtsd Pecsa Kucsa) est lesz október 10-én az Expresszóban. Az est folyamán 12 – designhoz, építészethez és vizuális kultúrához köthető – előadás hangzik majd el. Minden előadó csak 20 diát mutathat meg, egyetlen dia pedig 20 másodpercig látható. Az így létrejövő 6 perc 40 másodperces előadások nem engednek teret a mellébeszélésnek. A „thinking & drinking” előadások szünetében és után a nézők feltehetik kérdéseiket, egy pohár itallal a kezükben. Az előadásokat az import/export témája köré szervezték: azt mutatják be, mit adott Veszprém és a Balaton régió a világnak, ezzel párhuzamosan mi az, amit más városok és régiók lakói hoztak ide. Az előadók között olyan nemzetközi piacokon mozgó cégek és projektek is képviseltetik magukat, mint a Ply design, a Hello Wood vagy a CEA Helthcare. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Design Hét hagyományaihoz hűen nem csak városi szervezésű eseményeket találni a programok között, hiszen csatlakozott a kezdeményezéshez a Csikász Galéria Julian Schnabel kiállításának finisszázsa (október 5., szombat 16.30) és Edina Seleskovic Think Freedom fotókiállítása, amelynek a megnyitója október 11-én 18 órakor lesz.

Két ritkán látogatható gyárba is ellátogathatnak az érdeklődök: október 9-én az Ajka Kristály, október 10-én a Balaton Bútor szervez üzemlátogatást.

Részletesen a programokról itt olvashatnak.

 


[fbcomments]