Közérzet · 2022.11.27.

DEMONSTRÁCIÓ – Megérteni, elfogadni, segíteni

Kezd hozzászokni a magyar közvélemény a pedagógusmegmozdulásokhoz. Ez abból is látszik, hogy egy-két hónapja még az internetes lapok vezető híre volt a tüntetés, a szolidaritási vonulás, mára korrekt tudósítássá szelídült azok többségében. Szombaton ismét demonstráció volt: tízezrek tiltakoztak a parlament előtt.

Noha az érdekvédők változatos tiltakozási formákkal hívják fel a bürokratikus oktatási rendszer, a tanárok túlterheltsége, az elavult alaptanterv megváltoztatására az ország vezetőinek figyelmét, még nem sikerült lerombolniuk a közöny falát.

demonstráció, DEMONSTRÁCIÓ – Megérteni, elfogadni, segíteni

A Kossuth téren Pataki Klára gyógypedagógus szerint, míg elhivatott ezrek tartják az oktatás omladozó rendszerét, úgy érzi, ha az emberek többsége továbbra is gyanakvó, nem lesz valódi változás még akkor sem, ha kedvezőbb jogszabályok születnek. A gyakran hallható „mit tüntikéznek már megint” megjegyzés számára végtelenül fájdalmas. Szeretné, ha a megérteni, elfogadni, segíteni jelszavak valósággá válnának.


Széplábi Bori kétgyermekes szülő, énekesnő csatlakozott a gondolatmenethez: az oktatás nemcsak a tanárokat érintő probléma. Rendszerszintű. A tanár problémája a gyerek problémája és a gyerek problémája a szülő legnagyobb problémája. Mert ha a gyereket fásult, fáradt tanárok tanítják szakképesítés nélkül, akkor a szülő kénytelen magántanárnak fizetni a megszerzendő tudás reményében. Pintér Sándorral nemcsak beszélni szeretnének, de erről levelet is adtak át a Belügyminisztériumban. Több mint százezer magyar állampolgár által aláírt levélben foglalták össze követelésüket a pedagógus érdekvédők.

A demonstráció során színpompás programok váltották egymást az ország háza előtt. Diákok énekeltek, művészeti iskolás tanárok slammeltek, egyházi és vidéki iskola pedagógusai mondtak verset, vetítettek klipet, videóüzenetet. Az estet Nagy Zsolt színművész konferálta, aki kollégájához, Nagy Ervinhez hasonlóan kiáll az oktatás szabadságáért. Az ő javaslatára szelfik ezrei landoltak üzenetként a belügyminisztérium címén. Az elkészített fényképek alapján nemcsak könnyebb lesz azonosítani a résztvevőket, de ezzel üzenték azt is, hogy sokan nem félnek harcolni is igazukért. Más küldeményt is kapott Pintér Sándor, a tanárok követeléseiről szóló több mint százezer aláírással ellátott levelet a Belügyminisztériumba vitték.

A következő demonstrációt december 8-ára tervezik, másnap a diákok tüntetnek majd az MTVA előtt. Január 2-án pedig egy 180 kilométeres oktatási menet indul a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól Budapestre, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, amelynek bármely szakaszába be lehet csatlakozni.

Vezető képünkön Nagy Erzsébet (PDSZ ügyvivő) és Szabó Zsuzsanna Éva (PSZ elnök). Fotók: Bankó Gábor / 444


1 Response

  1. Nem érdemes erőlködni, ebből nem lesz semmi. Ez balos -libsi politikai szervezés. A “normális” értékes tanárok TANÍTANAK az értelmes diákok pedig TANULNAK ennyi, Ezek a “bányarém” vezetésével visíthatnak , hőböröghetnek. Szánalmasak, nevetségesek és NEM PEDAGÓGUSOK: A boltok várják az árufeltöltőket, a vendéglősök, mosogatót, felszolgálót. De ott nem lehet mocskos feliratokat mutogatni… Sok sikert : egy ny. tanár

[fbcomments]