Életmód · 2020.11.09.

DEMENCIA – Visszafordítható-e a szellemi hanyatlás?

Egy friss ausztrál kutatás eredményei arra mutattak rá, hogy bizonyos életmódbeli változások hatékonyak lehetnek az idősek szubjektív szellemi hanyatlásának enyhítésében, méghozzá az emlékezeti és gondolkodási képességek javítása által. Erről számolt be a Medscape orvosi szakportál.

A kutatók egy nyolchetes program segítségével vizsgálták meg a kérdést. A kutatás során mind a kísérleti, mind a kontrollcsoport tagjai edukációs anyagokat kaptak a demenciával és a kockázati tényezőkkel, a mediterrán étrenddel, valamint a testi és szellemi aktivitással kapcsolatban. A kísérleti csoportba tartozók ugyanakkor szakértőkkel is konzultáltak, így abban is segítséget kaptak, hogy ezeket az információkat miképpen tudják személyre szabottan beültetni a mindennapjaikba.


A hat hónappal később végzett utánkövetés eredménye azt mutatta, hogy azok az idősek, akik részt vettek a komplex tanácsadásban, jobb teljesítményt értek el a szellemi képességeket mérő teszteken, mint azok, akik nem vettek részt személyes tanácsadásban.

A szerzők állítása szerint adataik arra mutatnak rá, hogy amennyiben a szellemi hanyatlást szubjektíven megtapasztaló személyek javítanak életmódjukon, az agyuk képes lehet arra, hogy visszafordítsa az elindult káros folyamatokat. Hosszú távon pedig a feltételezések szerint akár a demencia kialakulásának kockázata is csökkenhet ilyen módon.

Forrás: felejtek.hu

 


[fbcomments]