Közérzet / Életmód · 2020.06.05.

DEMENCIA – Nehézségek koronavírus után

Ahogy egyre több országban enyhülnek a koronavírussal kapcsolatos korlátozások, úgy világszerte merül fel a demenciával élő idősekben, hogy félnek kimozdulni. Az otthon töltött hetek-hónapok alatt ugyanis úgy tapasztalják, sokat veszítettek magabiztosságukból, képességeikből.

A 66 éves Teresa Davies egyedül él. A nőnél hét éve állapították meg a fiatalkori Alzheimer-kórt. Úgy vette észre, a közelmúltban sokat romlott az állapota: volt, hogy a kezére húzta fel a zoknijait, vagy a joghurtot a hűtő helyett a konyhafiókba tette vissza.


A régebben kertépítőként dolgozó hölgy korábban sokat vonatozott Anglia-szerte, hogy információs előadásokat tartson az Alzheimerről. Most azonban attól tart, nem tudja már folytatni ezt a tevékenységét. Visszahúzódóbbá vált, és a verbális képességeiben is hanyatlást észlelt.

Az emberek magányossá válnak, amikor megkapják a diagnózist. A karantén most olyan érzés volt, mintha újra diagnosztizáltak volna – magyarázta.

Az 57 éves Michelle Nelson-Greensmith vaszkuláris demenciával él. Számára az okoz különleges nehézséget, hogy nem tudja elképzelni az életet karantén után. Olyan számára, mintha egy érthetetlen kísérlet alanya lenne.

Habár annak idején, a madár- és sertésinfluenza kitörésekor a környezetvédelmi minisztériumban dolgozott, manapság hetekig tartó szorongást okoz neki, ha felkavaró hírt olvas a koronavírusról.

Michelle a férje, Richard segítségével eljárt ugyan vásárolni, de nagy kihívást jelentett a helyzet.

Nem értem, mit is kell csinálnom, aztán mondogatom magamnak, hogy távolságot kell tartanom, de jön valaki a másik irányból, és akkor meg kell állnom gondolkodni. Ekkor viszont elfelejtem, hogy miért is jöttem – idézte fel élményeit.

A három fiával és unokájával élő, 56 éves Masood Qureshi számára viszont egészen más élmény volt az izoláció. Az Alzheimer-kórral és frontotemporális demenciával diagnosztizált férfi nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy ezt az időszakot a szeretteivel tölthette.

Masoodnak leginkább a demenciával élőkből álló támogató csoport hiányzik, ott ugyanis olyan érzéseiről is beszélhet, amikkel kapcsolatban családja felé nehezebb megnyílnia. Mindemellett a muszlim közösség támogatását is nélkülöznie kell most, pedig Ramadán idején ez különösen fontos lett volna számára.

Gyakori telefonkapcsolatban van a barátaival, ám ez minden energiáját felemészti. A társas kapcsolatok fenntartása ugyanakkor arra is emlékezteti, hogy mindannyian együtt megyünk keresztül ezeken a nehézségeken.

Hiszem, hogy a világ egy jobb hellyé válik, amikor ennek vége. A társadalom boldogabb lesz, és az emberek jobban megbecsülik majd egymást – osztotta meg reményét.

___________________________________________________________________

Számos betegség okozhat a demenciához hasonló tüneteket, így például a depresszió, a mellkasi és húgyúti fertőzés, a vitaminhiány, a pajzsmirigybetegség stb. Vannak azonban figyelmeztető jelek, amelyek az Alzheimer-kór előjelei lehetnek.

Tíz figyelmeztető jel:

  1. A mindennapi életet érintő emlékezetkiesés, amely a napi dolgok elfelejtésén túl együtt jár az új információk befogadásának, megőrzésének a nehézségeivel.
  2. A mindennapi feladatok elvégzésének nehézsége: a rögzült, egy életen át rutinszerűen végzett folyamatok elfelejtése, mint például egy régóta ismert étel elkészítése vagy a napi öltözködés
  3. Nyelvi nehézségek: ez leginkább abban érhető tetten, hogy gyakran használt szavakat felejt el a beteg, vagy mondanivalójában a szövegbe nem illeszkedő szavakat használ.
  4. A térben és időben való tájékozódó képesség elvesztése: például az adott nap vagy a konkrét hét beazonosításának nehézsége, illetve egy-egy megszokott helyszín fel nem ismerése
  5. Az ítélőképesség elvesztése: ennek jelei lehetnek többek között a betegségtudat teljes hiánya vagy az időjárási viszonyokat figyelmen kívül hagyó, inadekvát öltözködés (pl. papucsban megy utcára hóesésben).
  6. Az absztrakt gondolkodás nehézségei: például nem tudja értelmezni a számológépen a számokat, vagy nem érti használatukat.
  7. Összetéveszt, összekever dolgokat, aminek következtében a tárgyak furcsa helyekre kerülhetnek: pl. a vasaló a hűtőszekrénybe, a karóra a cukortartóba.
  8. Változások a kedélyállapotban és a viselkedésben, amelyek a legeltérőbb hangulatok éles váltakozásában is megnyilvánulhatnak.
  9. Személyiségben bekövetkező változások, amelyek akár az üldöztetés és a fenyegetettség érzésével is együtt járhatnak.
  10. Teljes érdektelenség, a motiváció hiánya: a családdal, a barátokkal és a kedvenc tevékenységekkel szemben teljes érdektelenség alakulhat ki.

Ezen jelek esetében mindenképpen célszerű orvossal konzultálni.

Forrás: felejtek.hu

https://www.felejtek.hu/


[fbcomments]