Életmód · 2019.04.08.

DEMENCIA – Kilenc intő jel

Ahogy a szüleink idősödnek, úgy kell megbarátkoznunk az öregedés számos, kisebb-nagyobb velejárójával. Vannak azonban arra utaló változások, hogy a normális öregedésen túlmenő folyamatok zajlanak. Ezekkel a könnyen felismerhető, további kivizsgálást igénylő jelekkel a legjobb azonnal orvoshoz fordulni.

Az Alzheimer-kór és más demenciák korai felismerése jelentősen jobb lehetőséget ad a betegség menedzselése és a felbukkanó tünetek kordában tartása szempontjából, mintha a demencia későbbi stádiumában diagnosztizálják.


Amikor az Alzheimer-kórral vagy más demenciával kell valakinek szembenéznie – legyen szó hozzátartozóról vagy betegről –, az elsőre sokak számára ijesztő. Fontos tudnunk azonban, hogy nem vagyunk egyedül és több szakma magasan képzett szakemberei, valamint a betegségben érintett sorstársak is a segítségünkre lesznek a nehéz pillanatokban. A mielőbb felismert betegség sokkal több pozitív hozadékkal jár a beteg és szerettei számára is, mintha megpróbáljuk elodázni, hogy orvoshoz forduljunk!

Az alábbi kilenc jel esetében feltétlenül érdemes felkeresni a háziorvosunkat:

1. A járás megváltozása

Dr. Ruth Drew, a brit Alzheimer Szövetség információs igazgatója elmondta, hogy a tudományos eredmények szerint a betegségben előfordulhatnak a járás olyan változásai, mint például a lépések megrövidülése. Az agyban lejátszódó változások nyomán a beteg egyensúlya és koordinációja is romolhat.

2. A motoros készségek romlása

A szakértő szerint intő jel az is, ha a régebben automatikus mozdulatok problémássá válnak. Az agyi ideghálózat zavaraira utal, ha például nehezebben megy az ing begombolása, vagy a kézírás változik meg.

3. Időben és térben való tájékozódás problémái

Az Alzheimer-kórban vagy más demenciában érintetteknél nem csupán az emlékezeti működések károsodhatnak, hanem az időben és térben történő tájékozódásban is zavarok léphetnek fel. Az is figyelemre méltó változás, ha a világéletében pontos ismerősünk egyre többször késik el a találkozókról, magyarázta dr. Drew.

4. Megismételt kérdések

Figyeljünk a zavarodottság jeleire! Teri Dreher, az NShore Patient Advocates betegjogi szervezet alapítója elmondta, hogy a feledékenység egy bizonyos fokig az öregedés része, de ha a rokonunk ugyanazt a kérdést ismétli újra és újra, esetleg nehezen találja a szavakat, vagy ismerős feladatokat nehezebben old meg, mint régebben, azt ki kell vizsgáltatni. Sosem árt kikérni egy orvos véleményét ezekben a kérdésekben.

5. Rossz személyes higiénia

Dreher kiemelte, érdemes arra is odafigyelnünk, hogy idős szülőnk, rokonunk vagy ismerősünk nem hanyagolja-e mostanában a személyes higiéniáját. Ha valaki egész nap pizsamában van, napokig nem tisztálkodik, vagy nem cseréli le ruháit, netán hirtelen elmarad a fodrásztól, az mind intő jel lehet.

6. Tönkrement tárgyak

Az elhanyagolt vagy megrongálódott személyes tulajdon is arra utalhat, hogy szerettünknek nehezebben mennek a napi teendők. Törött szemüvegek, égésnyomok a nadrágban, megnyomódott lökhárító – ha ilyen és hasonló balesetek gyakorivá válnak, az mindenképp megér egy komoly beszélgetést és háziorvosi vizitet.

7. Elmagányosodás

Nagyon fontos felismernünk, ha szerettünk elvonul a társasági élettől. Ha elmaradozik a barátaitól, egyre kevesebb érdeklődést mutat a társas tevékenységek iránt, az potenciális egészségügyi problémát jelezhet – emelte ki Steve Rovner, a Brightview Devon idősek otthonának igazgatója. Ugyanígy a lakásukat soha el nem hagyó idősekre is érvényesek a fentiek.

8. Nehezebben megy a főzés

Ha valaki, aki régebben jól tudott főzni, hirtelen a kisebb konyhai feladatokban is nehézségekbe ütközik, az aggodalomra ad okot. Az önálló életvitel és az önmagáról való gondoskodás problémái mind intő jelek lehetnek a demencia vagy más egészségi probléma szempontjából.

9. Furcsaság

Néha az ember nem is tudja pontosabban megmagyarázni, de a másikat furcsának látja. Lehet, hogy idős szüleink távolinak tűnnek, mint akik máshol járnak. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak az az érzésünk, hogy valami nagyon megváltozott. Általában a betegek felnőtt gyerekei tapasztalják legkorábban a változásokat, ezért ha nem is tudjuk jobban körülírni, hogy mi változott, hallgassunk megérzéseinkre, és haladéktalanul tegyünk lépéseket a kivizsgálás felé. Lehet, hogy nem lesz könnyű megtenni az első lépést, de sokan és sokféle módon fognak tudni támogatni bennünket ezen az úton!

Forrás: felejtek.hu


[fbcomments]