Közérzet · 2020.06.25.

DEMENCIA – Gondoskodás a szavakon túl

Sok személyes gondoskodást nyújtó számára jelent fejtörést, hogyan is tudnának kellemes mindennapokat szervezni az előrehaladott stádiumban lévő demenciával élő szerettüknek.

Amellett, hogy hozzátartozóként időnként nem könnyű megbirkózni az állapotromlással, az ezzel együtt járó fokozatos változtatások is állandó kihívást jelenthetnek. Nem árt, ha vannak az eszköztárunkban olyan megoldások, amik a tapasztalatok szerint megnyugtató, az életminőséget fenntartó tevékenységet jelentenek a demenciával élő személy számára.


A gyengéd és törődő, az érzékszervekre ható stimuláció akkor is élvezetes lehet a demens beteg számára, ha fizikailag már nem aktív, illetve nem kommunikál verbálisan. Épp ezért a kései stádiumokban is megfelelő elfoglaltságot jelenthetnek.

A zenehallgatás, könyvből történő felolvasás vagy vallásos személyek esetében az imádkozás mind segítik a beteg kikapcsolódását és egyben szellemi aktivitásának fenntartását. A vizuális csatornát stimulálva a fényképek vagy képeskönyvek nézegetése, az állatok vagy kisbabák szemlélése (akár élőben, akár videón) szintén kellemes lehet a demenciával élők számára. Ha más érzékszerveket is bevonnánk, a virágok illatának megtapasztalása, az apró finomságok ízlelése, a különböző anyagok, tárgyak és plüssállatok tapintása is ajánlott aktivitás.

A személyes, fizikai gondoskodásban pedig külön rituálét hozhatunk létre a haj fésülése, a lábfürdő, valamint az illóolajokkal vagy illatos testápolóval történő masszázs köré. Ezek mind megnyugtató, komfortot teremtő tevékenységekké válhatnak. Érdemes kitapasztalni, hogy a demenciával élő szerettünk mire reagál a legkedvezőbben, hiszen ennek alkalmazása abban is segít, hogy pozitív, támogató módon kapcsolódjunk.

Forrás: felejtek.hu

 


[fbcomments]