Életmód · 2020.02.18.

DEMENCIA – Az Alzheimer-kór nem csak a betegeket érinti

Az USA-ban 16 millióan nyújtanak személyes gondoskodást az Alzheimer-kórban vagy más demenciákban szenvedőknek. Habár magyar adatok nem állnak rendelkezésre, gyaníthatóan nálunk is jelentős azok száma, akik a feltételezett mintegy negyedmillió demenciával élő beteg hozzátartozójukat támogatják a mindennapokban.

A legtöbb esetben a családtagok igen csekély állami hozzájárulást kapnak az otthonápoláshoz, mindez pedig azt jelenti, hogy a személyes gondoskodást nyújtók sokszoros kihívással néznek szembe.


A következőkben tíz olyan ötletet olvashat, amivel támogathatja a demenciával élőkről gondoskodó családokat. Akármilyen csekélységgel is segítünk, az érintetteknek mindez a világot jelentheti.

1. Bővítsük tudásunkat az Alzheimer-kórról, a betegség hatásairól és arról, hogyan is támogathatjuk a demenciával élő személyt és hozzátartozóit.

2. Legyünk türelmesek – a demencia diagnózisához hosszú idő alatt tud alkalmazkodni mind a beteg, mind pedig családja.

3. Maradjunk kapcsolatban. Egy telefonhívás, képeslap vagy látogatás is rengeteget számít.

4. Adjunk támogató jelenlétet. Az érintett család számára nagy stresszt jelenthet a betegség, ezért segítségünk és barátságunk felbecsülhetetlen értéket jelent ezekben az időkben.

5. A demenciával élőt is vonjuk be. Ne hagyjuk ki a beszélgetésből pusztán az állapota miatt.

6. Segítsünk a család teendőiben. Főzzünk nekik ebédet, intézzünk el egy-egy kisebb feladatot, vagy hozzuk-vigyük autóval a demenciával élő személyt.

7. Mozdítsuk ki a családtagokat otthonról. Menjünk el velük sétálni, vagy üljünk be egy kávézóba, hogy legalább erre a kis időre eltávolodhassanak a mindennapoktól.

8. A demenciával élővel is töltsünk el időt kettesben – ezáltal a családtagoknak is felszabadul az ideje, hogy önmagukkal foglalkozhassanak.

9. Legyünk rugalmasak – elképzelhető, hogy még a személyes gondoskodást nyújtók sem tudják azonnal, milyen támogatásra is van szükségük. Néha időbe telik, mire leülepednek a dolgok.

10. Támogassuk az Alzheimer-kór és más demenciák ügyét!

A demenciában érintett családtagok üzenetei a nyilvánosság felé:

Időre van szükségünk, hogy alkalmazkodjunk az új helyzethez.
• Szeretnénk továbbra is kapcsolatban maradni másokkal!
• Önmagunkra is szeretnénk időt fordítani!
• Nagyra értékeljük az apró gesztusokat is.

Forrás: felejtek.hu

 


[fbcomments]