Közérzet / Életmód · 2017.11.19.

DEMENCIA – Agyunk egészsége ugyanolyan fontos, mint a testi egészség

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága és a Cholnoky Nyugdíjas Klub a jásdi AgyBarát Közösséggel demencia fórumot rendez november 21-én, kedden 14 órakor a Cholnoky Nyugdíjas Klubban (Rózsa utca 48.).


A Nemzetközi Alzheimer Társaság Álljunk ki! Beszéljünk róla! Tudom! Teszem! (Stand Up! Speak Out! I Can! I Will!) elnevezésű, világméretű kampányában az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élők szolgálnak világszerte a közösség javára, akik kollektív bölcsességüket, élettapasztalatukat osztják meg, ezzel ráirányítva a közfigyelmet a demenciára, eloszlatva azon mítoszokat és előítéleteket, amelyek a demencia diagnózisát övezik.


A fórumon először levetítik a Bárkit utolérhet című filmet, amely 2011-ben a magyar tudományos filmek szolnoki fesztiválján 2. díjat kapott az Alzheimer-kór és az ellene folytatott küzdelem empatikus és példaértékű bemutatásáért. A filmet Szádvári Lídia rendezte. Az alkotásban – amely a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága támogatásával készült – nem csak egy házaspár közös sorsa, a betegséggel való küzdelme bontakozik ki: szót kapnak benne orvosok, a betegek hozzátartozói és közéleti személyiségek, azzal a céllal, hogy közismertté váljanak a betegséggel kapcsolatos egészségügyi és társadalmi problémák és csökkenjenek a kórral szembeni előítéletek. 

A vetítést az egészségtudatosságra ösztönző fórumbeszélgetés követi, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet: életkortól függetlenül mindenki legyen tudatában annak, hogy agyunk egészsége ugyanolyan fontos, mint a testi egészség.

Az elmúlt évek kutatási eredményei igazolják, hogy nagy jelentősége van a megelőzésnek. Az agyunk egészségét támogató szellemi és fizikai aktivitással, az egészségesebb életmód követésével csökkenthető az agyi rendellenességek, így a demencia kialakulásának kockázata is. Az életkorkor és a génállomány ugyan a betegség rizikófaktorai, de a dohányzásmentes életmód, az egészséges étkezés, agyunk aktívan tartása, tornáztatása és a sport is közrejátszik a demencia kialakulási esélyeinek minimalizálásában. Ezek a jó gyakorlatok lassíthatják a betegség előrehaladását azok esetében is, akik már demenciával élnek, vagy akiknek tünetei vannak.

Az „agybarát” életmód, az egészségesebb életvezetés pozitív lépés afelé, hogy megelőzzünk számos, hosszú távú betegséget is, beleértve a rákot, a szívbetegséget, az infarktust és a cukorbetegséget. Soha nem késő változtatni.

Mivel a demencia diagnosztizálása gyakran későn történik meg, rendkívül fontos a korai felismerése és a korai diagnózis. A korai diagnózis ad lehetőséget a kezelési módok és azok igénybevételére vonatkozó információk megismerésére, a korai terápiára, valamint több időt a betegnek és a családjának a jövő megtervezéséhez. A korai diagnózis azért is fontos, hogy a demenciával élők és gondozóik is hosszabb ideig tartalmasabb és produktívabb életet élhessenek, illetve megkaphassák a szükséges támogatást.

Magyarország és Veszprém megye fokozatosan elöregedő népességét tekintve a demens betegek száma várhatóan növekedni fog. Ha sikerül elkerülni vagy késleltetni a betegség megjelenését, akkor a jövőben csökkenthető lesznek a demencia emberi és gazdasági költségei. Hazánkban 250 ezer, Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedő beteg él, a betegség 750 ezer családtagot érint. A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága célja a demenciával élő embertársaink és családtagjaik jó életminőségének, 8–15 éven át tartó szeretetteljes gondozásának, ápolásának segítése.


[fbcomments]