Kultúra · 2015.09.30.

Daniella magyar és maori motívumokkal nyert

A balatonfüredi születésű és Veszprémből fél évtizede kivándorolt Sasvári Daniella jelmeztervező az új-zélandi Wanganuiban világraszóló siket ért el: a rangos Word of Wearable Art rendezvényen, amelyre a világ minden tájáról ezrével érkeznek alkotások, jelmezével elnyerte a Shell által szponzorált Sustainability Award díjat. A megmérettetésen Sasvári Daniella visszatérő és sikeres magyar versenyző. 

dijnyertes

A Templa Mentis ( A lélek temploma) című alkotás a kreatív kiválóság kategóriában nyert, a téma az építészet, mint inspiráció – Makovecz Imre építészete. A Shell újrahasznosítási díját nyerte el, ebben a kategóriában az a követelmény, hogy a munkadarab 80 százaléka valamilyen újrahasznosítható, anyagból készüljön. (A díjnyertes kosztüm elölről és hátulról)

A Templa Mentis (A lélek temploma) című alkotás a kreatív kiválóság kategóriában nyert, a téma az építészet, mint inspiráció – Makovecz Imre építészete. A Shell újrahasznosítási díját nyerte el, ebben a kategóriában az a követelmény, hogy a munkadarab 80 százaléka valamilyen újrahasznosítható anyagból készüljön. (A díjnyertes kosztüm elölről és hátulról)

Portálunknak nyilatkozva elmondta, számára már évek óta ez a verseny az egyetlen platform, amellyel a színház világához kötődhet. Tehetségének és korábbi sikereinek köszönheti, hogy Új-Zélandon két gyermekével letelepedési engedélyt kapott.


eva

Éva és a maori Ádám motívuma

Éva és a maori Ádám motívuma

– Behoztam néhány elemet a korábbi alkotásomból: a jelmezt díszítő festményrészen, amelyen Ádám és Éva látható, ötvöztem a magyar és a maori népi mintákat. És bejött – mondja Daniella. – Hatodik esztendeje járok a versenyre, ötször sikerült eljutnom a döntőbe, hat jelmezemből öt döntős lett, de az idei az első igazi nagy sikerem.

Daniella Gesta Hungarorum (A magyarok krónikája) elnevezésű jelmeze a tavalyi gálán kiemelt elismerést kapott a WETA jelmez- és filmkategóriában

Daniella Gesta Hungarorum (A magyarok krónikája) elnevezésű jelmeze a tavalyi gálán kiemelt elismerést kapott a WETA jelmez- és filmkategóriában

– Most jött el az ideje, hogy köszönetet mondjak barátaimnak, tanítóimnak és segítőimnek. Mert ma nem lennék az, aki vagyok, ha nem tanítottak volna a veszprémi Táncsics Mihály Szakmunkásképző Iskola és a Budapesti Divatiskola tanárai. Hála Vándorfi Lászlónak, a veszprémi Petőfi Színház akkori igazgatójának, aki megadta nekem a lehetőséget, hogy 1997 szeptemberében Magyarország egyetlen patinázóműhelyében legyek jelmezfestő. Ma nem lenne enyém ez a díj, ha Ozsváth Ildikó nem tanított volna 1997–2004 között, ha nem dolgozhattam volna Rátkai Erzsébet, Csík György, Papp Janó, Justin Júlia jelmezterveinek megvalósításán.

dij_2 

– Az igazsághoz tartozik, hogy nagyon sok segítséget és biztatás kaptam a helybeliektől, támogatásuk és adományaik nélkül a díjnyertes jelmez nem készülhetett volna el. Csaknem két évtized tanulás, kutatás és gyakorlás után megkaptam az áhított elismerést, holnaptól új évad kezdődik – mondja Daniella, akinek az elmúlt években a rangos megmérettetés zsűrije hat kreációját válogatta be a versenybe. Jelmezeiből öt lett döntős, a tavalyi gálán már kiemelt elismerést kapott.

motivum


[fbcomments]