Életmód · 2021.11.18.

Cukorbetegség – mikor gyanakodjunk?

A közelmúltban zajlott Diabetes Világnap apropóján számos cikk jelent meg arról, hogy a cukorbetegség az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma szerte a világon. De hogyan derülhet ki, hogy valaki cukorbeteg? Hiszen fájdalmat nem okoz, így sokáig rejtve maradhat. Dr. Vándorfi Győző diabetológus főorvost, a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

– A testünk mely jelzéseire figyeljünk és mikor kezdjünk gyanakodni cukorbetegségre?

– Sokan vannak, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla, vagy ha nem is betegek, de már a diabétesz előszobájában tartózkodnak. Sajnos a testünk ebben a stádiumban ritkán ad jelzést, hiszen nem túl magas vércukor esetén még nincsenek tünetek, sem panaszok. Számokra lefordítva: 7–10 mmol/l vércukor között esetleg többször szomjazunk meg és gyakrabban kell pisilni, de ez nem szokta az embereket gondolkodóba ejteni. Pedig a cukorbetegség előszobája az éhgyomorra mért 6,1-7 mmol/l-es vércukorszint, terheléssel pedig a 7,8–11,1 közötti érték. Efölött, vagy ha ismételten éhgyomorra 7 fölötti vércukorszintet mérünk, az már maga a diabétesz.


– Ha valaki szívesen kontrolláltatná magát, milyen gyakorisággal javasolt a szűrővizsgálat elvégzése?

– Bizonyos rizikófaktorok megléte esetén érdemes évente kitölteni egy egyszerű, nemzetközileg elfogadott kérdőívet és diabetológushoz fordulni, ha az értékelés 12 feletti pontszámot mutat. A betegség előszobájából még van visszaút, megfelelő kezeléssel a diabétesz elkerülhető. Ha viszont cukorbetegséget igazolnak a vizsgálatok, nagyon fontos a terápia mielőbbi elkezdése, hogy megelőzzük a későbbi szövődményeket. Az említett rizikófaktorok: volt vagy van a családban cukorbeteg, elhízás, mozgásszegény életmód, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, magas koleszterin, magas trigliceridszint. Hölgyeknél a korai vetélés, a koraszülés, a 4000 gramm felett született magzat és a terhességi cukorbetegség is kockázati tényezőnek minősül.

– Abszurd elképzelés, hogy egy-egy betegmegjelenéskor a vérnyomásméréshez hasonlóan legalább évente egyszer vércukorszintmérés is történjen a háziorvosi rendelőkben?

– A fent elmondottak alapján nem ezen múlik a diabétesz korai felfedezése, hanem a rizikócsoportba tartozók szűrésén (kérdőív), gyanú esetén pedig a mielőbbi, célzott laborvizsgálatokon.

– Különböző rendezvényeken gyakran van lehetőség a vércukorszint ellenőrzésére, köszönhetően a cukorbeteg szervezeteknek. A kormányzati szűrési programban szerepel ilyesmi?

– A rendezvényeken, amelyeket a járvány miatt már két éve nem sikerült megszervezni, a vizsgálatot végző szakdolgozók mindig elmondják, hogy az akkor éppen normális tartományban mozgó eredmény nem zárja ki biztosan, hogy az illető esetleg cukorbeteg, vagy rövidesen azzá válik. Kormányzati intézkedésként mi inkább a fent említett kérdőíves vizsgálatot javasoljuk kiterjeszteni minél több helyen, például a háziorvosi rendelőkben, valamint az egészségmegőrzést célzó marketinget. Ennek lényeges eleme lehetne az egyéni felelősség hangsúlyozása, hiszen az egészségünkért mi magunk tehetünk a legtöbbet.

Fotó: diabetes.co.uk


[fbcomments]