Közérzet · 2023.02.01.

CSÚCSTALÁLKOZÓ – Ukrajna–EU tárgyalások Kijevben                     

Ukrán–uniós csúcstalálkozó lesz pénteken Kijevben. A honvédő háborúját vívó házigazda azt reméli, hogy elismerik az európai integrációs folyamatban eddig elért eredményeit, azt a tevékenységet, amelyet a hivatalos tagjelölti státusz tavaly júniusi elnyerése óta végzett. A felek az előkészítő egyeztetéseket már csütörtökön elkezdik. 

Az eurointegráció hete – ennek szenteljük ezeket a napokat –, mondta kedd este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, utalva a pénteken kezdődő, immár huszonötödik Ukrajna–EU csúcstalálkozóra. Különös esemény lesz, mert az orosz invázió kezdete óta ilyen nagy létszámú és magas rangú  küldöttségnek Kijev nem adott otthont.

A háború árnyékában

Már a csúcstalálkozó vendégei biztonságának szavatolása is fokozott erőfeszítéseket és különleges szakértelmet követel. A résztvevők egy része – a 27 tagú bizottságból 15 már csütörtökön – az ukrán fővárosba érkezik, és nyomban megkezdi az előkészületeket az ukrán kormány tagjaival. Jelen lesz a csúcson az Európai Tanács elnöke, Charl Michel, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője és az unió fő diplomatája, Josep Borrel is, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy már csütörtökön Kijevbe érkeznek-e, vagy csak pénteken.


Hogy a megbeszéléseket, sőt magát a csúcstalálkozót  mennyiben befolyásolhatják a múlt heti személyi változások – a korrupcióban érintettek leváltása, valamint a gyönge hatékonyságú kormányzati munka miatt eltávolított politikusok –, erre csak az ukrán elnöki hivatalnak van teljes rálátása.

Zelenszkij tempót váltott: miniszteri székek dőlnek

Volodimir Zelenszkij határozott döntéseit és a kilátásba helyezett újabb intézkedések hírét vélhetően teljes egyetértéssel fogadják a vezető európai politikusok. A korrupció témakörében kezdetektől fogva keményebb és következetesebb fellépésre ösztönzik az ukrán vezetést, hiszen tavaly júniusban Ukrajna hivatalosan is az EU tagjelöltje lett. Már-már hivatalosnak tekinthető, hogy napokon belül több miniszteri széknek új gazdája lesz, egyesekre uniós partnerétől is érkezett panasz, nemcsak az elnöki hivatalból.

Információink szerint szerdán sorozatos házkutatások voltak, oligarcha, exminiszter, parlamenti képviselő és egy sor intézmény érintett, és biztosra vehető, hogy ez még csak a kezdet. Volodimir Zelenszkij elnök megunta, hogy továbbra is azt mérlegelje, ki van inkább hasznára, mintsem kárára. Tempót váltott: jelezte, hogy a minőségi munka, a hivatali alkalmasság és az emberi tisztesség a mérvadók. A jövőt illetően Zelenszkij új reformokat helyezett kilátásba, amelyek humánus, átláthatóbb és hatékony társadalmi, jogi és politikai változásokhoz vezetnek. Az ukrán vezetés mindezek fényében (és árnyékában) igen sokat vár a mostani csúcstól. Mindenekelőtt azt, hogy elismerjék integrációs törekvéseit, Zelenszkij elnök szavaival „azt a nyilvánvaló haladást, amelyet Ukrajna a háború ellenére elért”.

Uniós tagság pro és kontra

A csúcstalálkozó témában jártas politikai elemzők arra számítanak, hogy az unió vezetői méltatják majd Ukrajna erőfeszítéseit, a kirótt feladatok időarányos végrehajtásában elért eredményeket. Ebben bízik az európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök helyettes, Olha Sztepanyisina is, főnöke, Denisz Smihal kormányfő pedig már abban reménykedik, hogy Ukrajna akár két éven belül az Unió tagja lehet. Ettől elég messze áll az a vélekedés, amely szerint erre belátható időn belül nem vagy csak nagyon sokára kerülhet sor.

Az Ukrajna honvédő háborúját és európai törekvéseit rokonszenvező közéleti személyiségek közül sokan úgy gondolják, hogy politikai döntés is születhet, amelyet az vezérel, hogy az ország mielőbb csatlakozhasson a közösséghez. Szerdai hír, hogy Lengyelország és a három balti állam az európai geopolitikai biztonság jövőjének érdekében a gyorsítás mellett foglalt állást. Szerintük Ukrajna integrációja ugyanannyira fontos, mint a katonai segítség. Putyin orosz elnök nem véletlenül tart ettől, hiszen ösztönző példát mutathat másoknak is, lerombolhatja a Kreml elképzeléseit. Éppen ezért van szükség egy olyan stratégiára, amely képes megakadályozni, hogy az ukrán integrációs törekvések ellenében a putyini stratégia győzzön – hangoztatta minap az Európai Parlament legnagyobb pártja, az Európai Néppárt honlapján Andrius Kubilius volt litván miniszterelnök. 

Kerekes András

Fotó: Ukrajna–EU csúcstalálkozót tartanak február 3-án Kijevben (Serge Supinsky / AFP)


[fbcomments]