Közérzet · 2021.05.13.

Csopakon nem ma hajtják végre a halálos ítéletet

Aki el akar búcsúzni tőlük, sétáljon el ma este Csopakon a Vasút utca juharfáihoz. Ma még ott állnak, délcegen, pompázatos lombkoronával, az ágaik közt meleg fészkekben apró tollas jószágok pihegnek. Harminchárom fa, halálra ítélve – írtam szerdán délután.

Percekkel azelőtt, hogy az írás felkerült volna az oldalunkra, jött a hír: ma és holnap mégsem vágják ki a fákat, „csak” megcsonkítják. A halálos ítéletet a költési időszak lezárultával, szeptemberben fogják végrehajtani. A közfelháborodást keltő ügy előzményeivel részletesen foglalkozott a hirbalaton.hu.

Az írásból kiderül, hogy a harminc éve társadalmi munkában ültetett, látványnak is szép, életerős fasornak a vasútvonal villamosítása miatt kell eltűnnie. A polgármester állítólag hiába kérte a tervek módosítását – kiemelt állami beruházásról lévén szó –, a kivitelező azt tehet, amit akar. Nem kell tekintettel lennie holmi helyi szabályozásokra sem. „Nagyvonalúan” annyit vállaltak, hogy új fákat ültetnek majd a kivágottak helyett. Csopakon a lakosság csak néhány napja értesült a tervezett pusztításról. Ki tudja, talán a közfelháborodás eredményeként, a kivitelező végül hajlandó a helyi rendeletet tiszteletben tartani, ami szerint a költési időszakban, március 1. és augusztus 31. között tilos az egészséges fák kivágása!

Az emberek nem értik és nem hiszik el, hogy ne lett volna, ne lehetne más megoldás. Az ítélet végrehajtásának elnapolásáról ugyancsak beszámolt a hirbalaton.hu, idézve a polgármestert, aki elmondta: az egyeztetések során kiderült, hogy azért nem lehet ezen a szakaszon a vezetéket a vasút másik oldalára vinni, mert akkor túl közel haladna egy buszmegállóhoz és a megállóhoz vezető lámpasorhoz. Akit érdekel, ennél bővebb magyarázatot és figyelemre méltó kommenteket is olvashat a település hivatalos Facebook-oldalán.

Kérdés azonban még mindig bőven maradt. Miért nem tájékoztatta folyamatosan a lakosságot a tervekről és az egyeztetésekről a hivatal? Valóban egy buszmegálló miatt nem lehet a villamoskábeleket a sínpár másik, 71-es út felőli oldalán végigvinni, meghagyva a fasort a lakóövezet felé eső oldalon? Nem lenne környezetkímélőbb megoldás áthelyezni egy buszmegállót harminchárom fa kivágása helyett? Vagyis már csak huszonöt, mert nyolc fa időközben kegyelmet kapott. És vajon a csonkolás nem zavarja meg a madarak költési időszakát? Végül is a rendelet rájuk hivatkozva tiltja meg a fakivágást ezekben a hónapokban Csopakon.

Sok évvel ezelőtt Brüsszelben egy villamossín melletti fasort úgy sikerült a környék lakóinak megmenteniük, hogy kellő médiafigyelem mellett odaláncolták magukat a fatörzsekhez. A hatóságok nem léptek fel ellenük, a döntéshozók meghátráltak, a fasor ma is áll. Mert mindig vannak alternatívák, viszont kétségtelen, hogy a fakivágásához nem szükséges túl sokat gondolkodni, a probléma néhány láncfűrésszel órák alatt megoldható. A csopakiak annyira talán nem harcosak, mint a belgák, de máris kibontakozóban egy békés kezdeményezés: szeretnék a fákat áthelyezéssel megmenteni. Állítólag van is már jelentkező, aki örökbe fogadná és hazavinné az egyik juhart.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményt juttatott el a csopaki önkormányzathoz a fakivágással kapcsolatban.

Fotók: Veszprém Kukac

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!