Kultúra · 2021.06.29.

Csodára vár a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság

Magyar Örökség, Prima Primissima, Magyar Művészetért díj, Hangversenykórus Summa cum laude minősítés, 12 lemez, nemzetközi versenyek, rengeteg utazás, számtalan barátság. Röviden így foglalhatjuk össze a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság eddigi 63 évét.

A kórustársaság négy tagjával, Szamosi Attila kóruselnökkel, Hanti Mária kórustitkárral, Demel Eszter karnaggyal és Lepsényi Noémi kórustaggal ültünk le egy beszélgetésre annak apropóján, hogy most éppen a csodára várnak.

Balról jobbra: Szamosi Attila, Hanti Mária, Demel Eszter, Lepsényi Noémi

(A beszélgetés előtt Máriával elmegyünk a kórus irodájába, ahol az ereklyéket őrzik. A polcok roskadásig lemezekkel, ajándékokkal, könyvekkel, a falhoz támasztva jó pár tabló vár jobb sorsára. 63 év emlékei…)

Szamosi Attila még 1984-től a kilencvenes évekig volt tagja a kórusnak, és két évvel ezelőtt ismét csatlakozott a vegyeskarhoz. Hanti Mária 1968-tól énekel a kórusban (közben volt egy hosszabb kihagyás gyermekei születése miatt). Demel Eszter – a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar karnagya – 2019-ben vállalta el a karnagyi feladatot a kórustársaságnál. Lepsényi Noémi a társaság legfiatalabb tagja. A kétezres évek elején rendszeresen járt próbákra, és ő is nemrégiben tért vissza a régi barátok közé. (Édesanyja 19 éves korától a mai napig – most 70+ – tag.)

A fénykor

– Szerintem 1973-ban indultak a sikereink, amikor az olaszországi Arezzóban vegyes kar és női kar kategóriában megnyertük a versenyt – emlékezik vissza Mária. – Aztán jött Drezda, a debreceni versenyek, a nyolcvanas években a kéthetes franciaországi turné, amikor mindennap más helyszínen léptünk fel, később az angliai Llangollen. Sok barátság született, jó néhány házasság köttetett, majd válás következett be a próbák, utazások során, több tagunk gyermeke is kórustag lett, mint Noémi.

A kórus történetéről bővebben itt olvashatnak.

– A fénykorban hatvan tagunk is volt, úgyhogy szelektálni kellett, mert csak 45 hely volt a autóbuszban – meséli Attila. – Most 14-en vagyunk, és várunk a csodára: hátha lesznek jelentkezők, hogy folytatni tudjuk a munkát.

– Én 21 emberrel kezdtem: négy próba után már a zene világnapján énekeltünk – folytatja Eszter. – Utána jött a közös adventi koncert a zenekarommal együtt, majd a húsvéti koncert következett volna, és akkor elért bennünket a pandémia. Tavaly őszig nem találkoztunk. Amikor szeptemberben összejöttünk egy próbára, sokan azt mondták, a koruk miatt nem mernek kockáztatni és egy kicsit várjunk még a közös énekléssel.

Új tagokat várnak

Idén májusban a város kiemelt kórusaként az Európa Kulturális Fővárosa VEB2023 kereste meg a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságot. Kiderült, hogy ekkora létszámmal nem tudnak megfelelni a 19 oldalas nyomtatványban felsorolt elvárásoknak. A maroknyi csapat minden tagjának majd’ megszakadt a szíve amiatt, hogy így nem tudják folytatni.

– A legtöbb együttes ugyanezzel kínlódik, amivel mi: a létszámhiánnyal – magyarázza a karnagy. – Az iskolákban évek óta nem működnek kórusok. Ha a gyerekek kisiskolás korukban nem tapasztalják meg, hogy milyen nagy élmény a közös éneklés, akkor felnőttként sem fognak késztetést érezni rá. Amikor én gyerek voltam, abban a budapesti iskolában, ahová jártam, heti hatszor volt énekóra, kétszer kóruspróba. Hollandiában pedig, ahol a fiam karnagy, az emberek fizetnek azért, hogy kórusban énekelhessenek, magánórákra járnak, hogy fejlesszék magukat. A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságnál „megöregedtek” a hangok, és kevesen is vagyunk. Ha jó hangú, kottaolvasó, lelkes emberek jelentkeznek, akkor 25-tel, 30-cal már remekül tudunk dolgozni.

A jelentkezéseket az ezen a linket található e-mailben vagy telefonszámon várják.

A legendás karnagy

Kollár Kálmán volt a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság (akkori nevén: SZMT Liszt Ferenc Kórus) legendás karnagya: 1963-tól 49 évig, a haláláig vezette a kórust. Nem sokkal a halála előtt fejezte be a Veszprémi Passiót.

– 2012. május elején derült ki, hogy súlyos beteg – emlékezik vissza Mária. – Június 29-én töltötte be a nyolcvanat, 30-án még ülve vezényelt, rá egy hétre elment közülünk. Az emlékére minden évben június 29-én misét tartunk a veszprémi Szent Mihály-bazilikában és megkoszorúzzuk az emléktábláját.

Az utolsó olyan fotó, amelyen a kórustársaságot Kollár Kálmán vezeti

Kollár Kálmán vezetésével készült el anno a kórus legsikeresebb kiadványa, az ország- és Európa-szerte egyedülálló, Kodály Zoltán 24 vegyes kari művét tartalmazó dupla lemez. A lemezekhez tanulmánykötet is tartozik, amely Kollár Kálmán karnagy elemzéseit, Kodály Zoltán zenébe kódolt üzeneteinek megfejtését és az egyes művek keletkezésének történetiségét tartalmazza.

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság szeretettel várja mostani és egykori tagjait, Kollár Kálmán tisztelőit a 2021. június 29-én, kedden 18 órakor kezdődő megemlékezésre és koszorúzásra a Tűztorony udvarán lévő pantheonba!

Fellépés a VEAB-székházban. Fotók: a szerző és a kórustársaság archívumából


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!