Hasznos · 2021.07.26.

CseppetSem! – használt sütőolaj gyűjtése

A Veszprém Megyei Önkormányzat is támogatja a lakossági használt sütőolaj gyűjtését.

Megyeszerte már 62 település tagja a 100 százalékban magyar tulajdonban álló Biotrans Kft. CseppetSem! programjának, melynek keretében térítésmentesen telepítenek lakossági használt sütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtő edényeket a településeken. A megyében további településeken zajlanak a helyszínkijelölések és az egyeztetések a gyűjtőedények kihelyezéséről.

A használt sütőolaj és sütőzsiradék hatalmas károkat okoz a természetben. Jelentős költségekkel jár a szennyvíztisztítóknak a lefolyókon keresztül bekerült olaj és zsiradék kiszűrése a megtisztítandó szennyvízből. Az olaj megtapad a csatornák falán, dugulásokat, ezáltal felesleges költségeket okozva, míg szelektíven gyűjtve biodízel alapanyagként hasznosul.

A CseppetSem! programban a gyűjtő cég a települések helyi közösségeit is támogatja, mert az összegyűlt mennyiség függvényében visszatérítést ad az önkormányzatoknak, így a környezet védelme mellett lokális célok is megvalósulhatnak.

A rendszer már több mint 1500 gyűjtőponttal üzemel 855 településen. A rendszer megyei bővülésével egy „cseppel” többet tehetünk a környezet védelméért.

A program további részletei ezen az oldalon olvashatók.

Illusztrációk: Biotrans Kft.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!